Un român din Londra arată cât de uşor s-ar putea frauda votul prin corespondenţă

114
3 minute de lectură
Captură video

Un român stabilit în Londra a descoperit că autocolantul cu menţiunea „Votat“, utilizat la votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, se poate dezlipi şi lipi din nou cu uşurinţă, deşi instrucţiunile transmise alegătorilor menționează că, odată dezlipit, acesta nu poate fi reutilizat, transmite Adevărul.ro.

Conform imaginilor difuzate pe Facebook, Daniel Ursache, din Târgu Neamţ, stabilit la Londra, demonstrează cum se poate dezlipi autocolantul cu menţiunea „Votat“ din caseta în care este înscris numele candidatului USR-PLUS, autocolantul rămânând în perfectă stare. Apoi îl lipeşte din nou în caseta în care este înscris numele preşedintelui Klaus Iohannis şi îl dezlipeşte şi de această dată, fără ca stickerul sau buletinul de vot să fi fost deteriorate.

Ursache a arătat şi pagina pe care scrie în mod explicit că, „odată aplicat, autocolantul cu menţiunea «votat 2019 P turul 1» pe buletinul de vot, acesta (sic) nu mai poate fi dezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia”.

Conform art. 14 alin. 5 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora în maxim 3 zile înaintea datei votării. Astfel, plicul cu buletinul de vot trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie 2019 pentru turul 1 şi până la data de 21 noiembrie 2019 pentru turul 2.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, susţine că nu este mulţumit de cum a decurs votul prin corespondenţă, considerând că acesta a fost un eşec, în condiţiile în care doar 41.000 de persoane şi-au manifestat interesul de a vota în acest mod.

Ca reacție la imaginile de pe Facebook, președintele AEP subliniază că nu există posibilitatea fraudării alegerilor şi aminteşte că procedura de vot prin corespondenţă are aceleaşi operaţiuni ca la o secţie de votare din ţară şi, în plus, există observatori din partea ONG-urilor. „Nu există, nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului, autocolantul se dezlipeşte destul de greu, nu e posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât să îl ia cineva să îl pună ulterior pe alt candidat. Toate plicurile stau sigilate până după ora 21.00 când începe numărarea buletinelor de vot pe aceeaşi procedură şi în acelaşi timp ca şi în ţară”, a mai declarat acesta.■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele