UNTRR: Libera circulație a transportatorilor români în UE este în pericol

75
2 minute de lectură

Într-un comunicat de presă al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR, organizația patronală din transporturile rutiere avertizează că Președinția Finlandeză a Consiliului de Transport UE, Parlamentul European și Comisia Europeană au ajuns pe 13 decembrie la un acord privind Pachetul Mobilitate 1, în cadrul celui de-al 4-lea trialog care s-a derulat în perioada 11-12.12.2019, acord care cuprinde mai multe măsuri nefavorabile României.

„Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR își exprimă profunda îngrijorare cu privire la rezultatul inacceptabil al acestui trialog, care a condus la adoptarea unor măsuri extrem de nefavorabile pentru România, inspirate de legislația protecționistă promovată de Statele Vestice membre ale Alianței Rutiere, având ca scop restricționarea accesului transportatorilor români și estici pe piața europeană de transport rutier.

În cadrul aceluiași comunicat de presă UNTRR solicită Guvernului României și Eurodeputaților români să se opună acestui Acord privind Pachetul Mobilitate 1 în cadrul votului final al Consiliului, respectiv al Parlamentului European, precum și contestarea acordului Pachetului Mobilitate 1 adoptat la finalul trialogului de astăzi la Curtea Europeană de Justitie.

Conform UNTRR, „actualul Pachet Mobilitate restricționează grav libera circulație a transportatorilor români în UE prin măsurile extrem de restrictive adoptate, precum obligația întoarcerii camionului acasă la 8 săptămâni, introducerea unei perioade de restricționare a cabotajului (cooling off) de 4 zile și aplicarea forțată a Regulamentului Roma I firmelor de transport rutier. Aceste prevederi elimină transportatorii români din piata europeană de transport rutier și împing firmele și șoferii români să migreze în vest”.

În prezent, aproape jumătate (47,6%) din soldul excedentar al balanței serviciilor economiei românești este asigurat de încasărilor din servicii de transport rutier de mărfuri,

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele