Valea Uzului | Ambasadorul român la Budapesta a refuzat să se prezinte la MAE ungar pentru a da explicații

365
Marius-Gabriel Lazurca și Teodor Baconschi Sursa: Facebook
2 minute de lectură

Ambasadorul României în Ungaria a fost convocat la Ministerul de Externe penru a da explicații despre incidentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, dar a refuzat să se prezinte, invocând ordine contradictorii, a declarat vineri un oficial al ministerului de la Budapesta, relatează MTI.

Secretarul de stat Levente Magyar a numit evenimentele „o provocare anti-maghiară”. Ministerul a emis o notă diplomatică de protest și a convocat ambasadorul. Refuzul de a răspunde la convocare a fost „sub orice curtoazie și prietenie.România a refuzat o oportunitate de dialog.”

”Ungaria este interesată de o relație corectă și bună cu România pentru a asigura coexistența pașnică a maghiarilor și a românilor”, a afirmat Magyar.

”Ultimele evenimente ridică întrebări cu privire la buna credință a României în susținerea acestor legături”, a spus el.

”Ungaria așteaptă ca România să analizeze cu atenție acest „incident rușinos”, a adăugat acesta.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alții, iar pentru că erau foarte mulți, nu a trebuit să se țină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

Jandarmeria a transmis, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci. a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Teodor Meleșcanu a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó, despre situația cimitirului din Valea Uzului, căruia i-a cerut să transmită un mesaj foarte foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor.

„Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 6 iunie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó”, a anunțat MAE, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Citiți și: Kelemen Hunor: România și-a arătat fața adevărată. Nu ne vom opri aici

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele