Compania Aramco a ajuns, pentru scurt timp, la evaluarea de 2.000 de miliarde de dolari, după ce acțiunile au urcat cu 10% joi, la startul celei de-a doua zi de tranzacționare la bursa de la Tawadul, arată Reuters, preluat de Mediafax.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, fusese ridiculizat de comunitatea financiară internațională în 2016, atunci când a anunțat intenția de a lista compania saudită cu scopul de a atinge pragul de 2.000 de miliarde de dolari.
Înainte să se corecteze ușor și să se stabilizeze într-un interval de variație de 37-38 de riyali, titlurile gigantului petrolier Aramco, care au mai atins limita superioară de variație de 10% și miercuri, în prima ședință bursieră, s-au apreciat joi la 38,70 riyali, echivalentul a 10,32 de dolari americani, de la 35,20 de riyali (9,38 de dolari).
Pentru un scurt timp, gigantul saudit a atins astfel o evaluare de peste 2.000 de miliarde de dolari, o capitalizare de piață care o confirmă drept de departe cea mai valoroasă companie listată din lume, peste Microsoft și Apple, ce sunt evaluate fiecare undeva la 1.100-1.200 de miliarde de dolari.
Trebuie spus că, deși saltul cotației de 10% de miercuri a fost sărbătorit de guvernul saudit drept o „răzbunare morală” pentru ridiculizarea din trecut, interesul pentru ofertă în timpul derulării acesteia a venit în special de la investitori saudiți loiali casei regale și de la investitori din regiunea Golfului.
Unii analiști, cum ar fi cei ai administratorului de active american Bernstein, consideră că Aramco este supra-evaluată și că, de fapt, ar valora undeva la 1.360 de miliarde de dolari. Prin comparație, Exxon Mobil, una dintre cele mai bine cotate companii de petrol și gaze, are o capitalizare la Wall Street de puțin sub 300 miliarde de dolari.
„Aramco este cea mai mare și profitabilă companie petrolieră din lume – dar dimensiunea nu înseamnă totul”, notează analiștii Bernstein, subliniind că avansul afacerilor companiei ar putea să fie unul anevoios, în cazul în care prețurile la petrol continuă să stagneze. Ei mai spun că „riscul cheie” pentru cei care dețin acțiuni Aramco este o slabă guvernanță corporativă, din moment ce acționariatul este extrem de concentrat.
În mass-media saudită, listarea Aramco a stârnit titluri precum „Aramco în vârful lumii” sau „un vis devenit realitate”. Guvernul a promovat intern investiția în ofertă ca pe o datorie patriotică, mai cu seamă după ce instalațiile petroliere ale Aramco au fost atacate în septembrie, înjumătățind temporar producția de petrol a regatului.
Pe fondul unor percepții negative asupra riscurilor politice și a lipsei de transparență corporativă, investitorii străini nu s-au arătat pe deplin interesați de ofertă, constrângându-i pe saudiți să renunțe la ambiția de a strânge până la 100 de miliarde de dolari printr-o vânzare dublă, atât pe piețe internaționale cât și pe cea locală, a unei participații de 5%.
Oferta publică inițială pentru 1,5% din capitalul social al companiei petroliere, care a atras subscrieri totale în valoare de 119 miliarde de dolari, s-a închis la un preț de 8,53 de dolari per acțiune (32 de riyali).
Saudiții au obținut în urma tranzacției 25,6 miliarde de dolari, însă o problemă pentru activitatea de tranzacționare pe piața secundară este free-floatul redus, în condițiile în care 98,5% din acțiuni sunt blocate în contul guvernului saudit.
Aramco este cea mai profitabilă companie petrolieră din lume, cu un dividend planificat de 75 de miliarde de dolari anul viitor, de cinci ori mai mare față de cel al Apple, care este cea mai mare companie din indicele bursier american S&P 500.
Urmăriți-ne și pe Facebook