Miza alegerilor britanice: Brexit imediat sau un nou referendum

64
2 minute de lectură
Premierul Boris Johnson a votat la Central Methodist Hall, din Londra, însoțit de cățelul său, Dilyn

Urmăriți-ne și pe Facebook

Secțiile de votare s-au deschis astăzi în Marea Britanie, milioane de votanți fiind așteptați să dea un verdict, în contextul crizei politice provocate de Brexit.

Secțiile s-au deschis în Anglia, Wales, Scoția și Irlanda de Nord, la ora locală 07:00 (09:00 ora României).

Rezultatul alegerilor generale va contura modul în care Miarea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, după luni de zile de blocaje parlamentare privind modul concret de punere în practică a rezultatului referendumului din 2016, în urma căruia s-a decis părăsirea blocului comunitar.

Votul are loc la finalul unei campanii febrile conduse de Partidul Conservator al premierului Boris Johnson și de Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn. Cele două formațiuni au oferit viziuni complet diferite pentru depășirea impasului actual și reconstrucția Marii Britanii, după un deceniu de austeritate.

Johnson își dorește o ieșire rapidă din Uniunea Europeană, în timp ce Corbyn susține ideea organizării unui al doilea referendum pe această temă.

Secțiile de votare se vor închide la ora locală 22:00 (00:00 ora României), rezultatele finale urmând a fi anunțate vineri dimineața.

Concurs de nepopularitate

În calitatea lor de lideri ale celor mai mari partide din Marea Britanie, Johnson, în vârstă de 55 de ani, și Corbyn, de 70 de ani, sunt favoriții clari ai scrutinului.

Cu toate acestea, ambii sunt politicieni nepopulari în rândul electoratului, care tratează cu scepticism abilitățile și experiența celor doi. Astfel, cursa este considerată a fi aproape un „concurs de nepopularitate“.

Încrederea publică în clasa politică s-a prăbușit în ultima perioadă până la cel mai scăzut nivel din istorie. În afară de Brexit, starea sistemului de sănătate și a asistenței sociale, precum și criza generată de schimbările climatice, stabilitatea socială și respectul legii sunt printre principalele îngrijorări ale electoratului, împreună cu situația generală a economiei Marii Britanii. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele