Venezuela pune pe foc relațiile dintre SUA și Rusia

97
Foto: Getty Images

Rusia a confirmat ieri trimiterea de efective militare în Venezuela, argumentând că este o decizie luată în conformitate cu legislaţia acestei ţări şi denunţând încercarea Statelor Unite de a efectua o lovitură de stat.

„Continuând retorica agresivă împotriva Venezuelei şi încercând în mod deschis să efectueze o lovitură de stat în această ţară, Statele Unite acuză naţiuni care cooperează cu autorităţile legale, între care și Rusia“, a transmis Ministerul rus de Externe, denunţând criticile referitoare la trimiterea de trupe ruse, relatează Mediafax.

„Am vrea să le amintim politicienilor americani că trăiesc în secolul 21, nu în secolul 19. Venezuela este o naţiune suverană şi un stat membru ONU. Are suveranitate egală cu a Washingtonului“, precizează Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„În privinţa aspectelor legale ale situaţiei, am vrea să amintim că în Constituţia Venezuelei există prevederi clare referitoare la staţionarea contingentelor militare străine pe teritoriul ţării (…). Federaţia Rusă dezvoltă cooperarea cu Venezuela prin respectarea strictă a Constituţiei acestei ţări şi a tuturor normelor legislative. Prezenţa specialiştilor ruşi pe teritoriul Venezuelei este reglementată prin acordul de cooperare militară dintre guvernele Rusiei şi Venezuelei“, subliniază comunicatul.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a somat Rusia să retragă trupele din Venezuela, avertizând că menţine „toate opţiunile“ pentru a obţine acest lucru.

„Rusia trebuie să plece“, a declarat Donald Trump cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Albă cu Fabiana Rosales, soţia lui Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela care s-a autoproclamat preşedinte interimar.

Întrebat de jurnalişti cum ar putea obţine obiectivul retragerii trupelor ruse din Venezuela, Donald Trump a răspuns: „Vom vedea. Toate opţiunile sunt deschise“.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui contestat al Venezuelei, Nicolas Maduro. De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele