VIDEO Indivizi mascați s-au năpustit cu bastoane asupra pasagerilor într-o gară din Hong Kong

518
3 minute de lectură

Un grup de indivizi mascați, înarmați cu bastoane, au agresat duminică mai multe persoane într-o gară din Hong Kong, la scurt timp după un nou miting pro-democrație în centrul orașului, ce a fost însă dispersat de forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, transmite Mediafax.

Cel puțin 36 de persoane au fost rănite în urma incidentului produs în districtul Yuen Long din Hong Kong, informează BBC News.

„Este absolut inacceptabil”

Nu este clar cine erau agresorii și nici din ce motiv au comis violențele.

Autoritățile au transmis că „unele persoane s-au strâns pe peroanele gării și în compartimentele trenurilor, atacând pasagerii”.

„Este absolut inacceptabil pentru Hong Kong ca o societate care respectă legea. Guvernul SAR (Regiune Administrativă Specială, n.red.) condamnă ferm orice violență și va lua măsuri serioase de aplicare a legii”, se afirmă într-un comunicat al autorităților din Hong Kong, teritoriu autonom al Chinei.

Districtul Yuen Long este situat într-o zonă mai izolată a regiunii Hong Kong, la mare depărtare de locul unde s-au desfășurat protestele pro-democrație.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc contra participanților la un amplu protest pro-democrație care a avut loc duminică în centrul Hong Kongului. Unii demonstranți au aruncat cu diverse obiecte spre cordoanele de polițiști.

Aproximativ 4.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea în cursul protestelor.

Organizatorii au transmis că la protestul de duminică au participat peste 430.000 de persoane, în timp ce poliția a estimat numărul manifestanților la 138.000.

Context

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Pe 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranităţii asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanţii denunţă atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, şi agresivitatea forţelor de ordine.

„Protestele organizate în unul dintre principalele centre financiare din Asia au generat cea mai gravă criză politică de când Marea Britanie a transferat suveranitatea asupra Hong Kong-ului Chinei, acum 22 de ani. Mitingurile antiextrădare s-au transformat într-o formă majoră de contestare a premierului din Hong Kong, Carrie Lam, numită în 2017 de o comisie specială formată în principal din politicieni pro-Beijing; de asemenea, este vorba de o provocare politică gravă la adresa preşedintelui Chinei, Xi Jinping”, notează editorialiştii Alice Woodhouse şi Nicolle Liu pentru Financial Times.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele