Optimism la Washington în dosarul Assange

32
2 minute de lectură

Mike Pompeo, secretarul american de Stat al SUA, a declarat că Marea Britanie îl va extrăda în Statele Unite pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, unde va fi judecat pentru spionaj, informează postul BFMTV, citând cotidianul El Universo din Ecuador, preluate de Mediafax.

“Deja am depus cererea și va fi extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat”, a declarat șeful diplomației americane pentru publicația ecuadoriană.

“Nu pot comenta mai mult, dar guvernul meu este de părere că este important ca acest bărbat, ce a reprezentat un risc pentru lume şi i-a pus în pericol pe militarii americani, să fie sancționat de justiţie”, a adăugat secretarul de Stat, care s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Lenin Moreno în cursul unei vizite în Ecuador.

Citiți și: Assange a avut legături directe cu rușii pentru dezvăluirile împotriva lui Hillary Clinton

În urmă cu o săptămână, cu ocazia unei vizite în Ecuador, Alan Duncan, ministrul britanic de Stat pentru Europa și America, a dat asigurări că Assange nu va fi extrădat într-o țară unde există riscul să fie condamnat la moarte.

Fondatorul WikiLeaks, actualmente închis în Marea Britanie, este acuzat de spionaj în Statele Unite, care a solicitat extrădarea sa. Audierea cererii de extrădare a lui Assange în SUA era programată să aibă loc la finalul lunii februarie 2020.

Justiția americană permite aplicarea pedepsei capitale pentru o serie de infracțiuni grave, inclusiv spionajul, potrivit site-ului Death Penalty Information Center.

Julian Assange a beneficiat de azil politic în Ambasada Ecuadorului la Londra începând din 2012, însă a fost expulzat din reprezentanța diplomatică în aprilie 2019, iar în acest moment este închis într-un penitenciar britanic.

Guvernul din Ecuador susține că a primit garanții scrise din partea Marii Britanii că Assange nu va fi extrădat într-o țară în care ar putea fi torturat ori condamnat la moarte.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităţilor americane privind conflictele din Afganistan şi Irak.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele