Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică în Hong Kong pentru a protesta față de gestionarea de către guvern a unui proiect de lege privind extrădarea care a reînviat temerile că Beijingul încearcă să pună în pericol drepturile cetăţenilor în fosta colonie britanică, potrivit Reuters, relatează Mediafax.
Milioane de oameni au ieșit în stradă în ultima lună în unele dintre cele mai mari și mai violente proteste din ultimele decenii în legătură cu un proiect de lege privind extrădarea care ar permite trimiterea persoanelor în China continentală în judecată în instanțele controlate de Partidul Comunist.
Demonstranții au mărşăluit prin căldură de 32 grade Celsius în Sha Tin, un oraș situat între insula Hong Kong și granița cu China.
Clashes with police in New Town Plaza, pepper spray used #hongkong #反送中 #NoExtraditionToChina #antiELAB #AntiExtraditionBill #HongKongProtest pic.twitter.com/k1V7OdZMPV
— Dave Coulson (@cheesindave) July 14, 2019
„Un eșec total”
„În zilele noastre nu există încredere în China și protestatarii au ieșit în stradă”, a spus Jennie Kwan, în vârstă de 73 de ani.
„Nu ne-au promis ei 50 de ani, nici o schimbare? Și totuși am văzut toate schimbările. Eu însumi am deja 70 de ani. Ce știu despre politică? Dar politicienii vin către tine”, a adăugat aceasta.
Protestele continuă în Hong Kong, în ciuda faptului că şefa Executivului, Carrie Lam, a declarat zilele trecute că proiectul de lege „este mort”, admițând că inițiativa Guvernului în acest sens a fost „un eșec total”.
Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.