VIDEO Premierul Cehiei, contestat. Praga, scena celui mai mare protest din ultimii 30 de ani

1031
1 minut de lectură

Circa 250.000 de manifestanţi au cerut duminică, la Praga, demisia premierului Cehiei, Andrej Babis. Cifrele comunicate de organizatorii protestelor nu au putut fi verificate independent, dar Reuters şi DPA, citate de Agerpres, consemnează că a fost cel mai mare protest antiguvernamental al cehilor din ultimii 30 de ani, după Revoluţia de Catifea care a dus la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie.

Protestele împotriva lui Babis continuă de câteva săptămâni, în contextul anchetelor privind presupusele fraude şi conflicte de interese în care este implicat premierul miliardar. Mai multe detalii, aici.

Context

Cehia ar putea pierde fonduri europene în contextul în care Comisia Europeană a stabilit recent că premierul Andrej Babis este în situaţie de conflict de interese din cauza afacerilor cu plasare de active.

Dacă vor fi confirmate în procedurile ulterioare, concluziile ar putea conduce la pierderea de către Cehia a unor fonduri acordate de Uniunea Europeană pentru sectoarele agriculturii, industriei chimice, alimentaţiei, presei şi sănătăţii prin proiecte lansate din anul 2018.

Este vorba de o lovitură politică pentru premierul Andrej Babis, care a negat vehement că ar încălca vreo regulă. Decizia riscă să blocheze procedurile de finanţare ulterioară a firmelor care au fost deţinute de Babis iar acum sunt încredinţate unor fonduri de investiţii.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele