Viorica Dăncilă va aborda subiectul remanierii la consultările de la Cotroceni

12
4 minute de lectură

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ședința BPN al PSD, că la consultările de la Palatul Cotroceni va aborda în discuția cu Președintele Klaus Iohannis situația ministerelor conduse de miniștri interimari. Șeful statului a anunțat deja că nu îl va numi vicepremier pe Titus Corlățean, transmite Mediafax.

„Despre interimat discutăm la Cotroceni”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a menționat că discuțiile nu sunt pentru formarea unei alte majorități pentru a înlocui Guvernul. Ea i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că nu trebuie să aibă atacuri permanente la PSD, ci să respecte Constituția.

„În cadrul Biroului Permanent de astăzi am vorbit despre mandatul cu care vom merge la consultările cu președintele României, am discutat despre dialogul pe care l-am avut cu reprezentanții Comisiei Europene dar și cu președintele socialiștilor europeni de la Bruxelles, am desemnat purtătorul de cuvânt al partidului și am luat act de demisia trezorierului partidului. Am discutat despre Congres, despre faptul că în CEx pe care îl vom avea vineri, fiecare va veni cu o dată pentru congres, o dată argumentată, astfel încât să luăm cea mai bună decizie, decizie care bineînțeles va fi stabilită prin vot. Așa cum am menționat încă de la preluarea mandatului de președinte interimar al PSD vreau ca toate deciziile să fie discutate în forurile statutare ale partidului, astfel încât fiecare să ne spunem punctul de vedere, iar decizia finală bineînțeles aparține majorității”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul BPN al PSD.

„PSD a înțeles foarte bine rezultatul votului”

Premierul a adăugat că discuțiile de la Cotroceni ar trebui să aibă scopul de a găsi un consens între partide și nu încercarea de a forma o majoritate care să dărâme Guvernul.

„PSD a înțeles foarte bine rezultatul votului. Am spus că nu o să mai vorbim de justiție. Nu am dat și nici nu se vor da ordonanțe de urgență pe coduri, cum a fost făcut în Guvernul Cioloș. Avem foarte mare deschidere a aaduce echilibru și consens în socuietate. Toată lumea trebuie să înțeleagă că trebuie respectată Constituția României. Consultările de la Cotroceni presupun să ajungem la un punct de vedere comun cu toate partidele. Îi transmit președintelui României că e important ca și dânsul să fie un exemplu în respectarea Constituției. Ca să mergi la consultări nu înseamnă să încerci să formezi o majoritate pentru a da la o parte Guvernul României. Asta nu se încadrează în prevederile Constituției. Cred că atacurile permanente la PSD nu trebuie să le aibă Președintele României. El trebuie să se adreseze tuturor românilor, indiferent de opțiunea lor politică. Eu când sunt premier sunt al tuturor românilor”, a completat președintele interimar al PSD.

Noile propuneri pentru ministere

PSD a stabilit în CEx, săptămâna trecută, noile propuneri pentru ministere.

Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”.

Prin urmare, este posibil ca la reuniunea CEx de vineri, social-democrații să discute despre o nouă nominalizare pentru funcția de vicepremier, în contextul anunțului șefului statului.

Referitor la ceilalți trei miniștri propuși de PSD, Klaus Iohannis a declarat, marți la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele