Volodimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei

90
2 minute de lectură

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a obținut o victorie categorică în al doilea tur al scrutinului prezidențial din Ucraina, desfășurat duminică.

Cu numai o mică parte din voturi rămânând a fi numărate, Zelenski a obținut peste 73% din sufragii, urmat de contracandidatul său, președintele în exercițiu Petro Poroșenko, cu 24%, informează BBC.

„Nu vă voi dezamăgi niciodată“, a spus Zelenski adresându-se susținătorilor săi.

Recunoscând victoria lui Zelenski, Poroșenko a anunțat că nu va ieși din politică.

În vârstă de 41 de ani, actorul de comedie Volodimir Zelenski este celebru pentru serialul de comedie „Slujitorul Poporului“, în care joacă rolul unui profesor de istorie devenit președinte al Ucrainei dintr-o întâmplare.

Zelenski a anunțat că va relua negocierile cu separatiștii sprijiniți de Rusia angajați într-un conflict armat cu forțele militare ucrainene.

„Cred că vor fi mai multe schimbări de personal. Indiferent de situație, vom continua pe direcția negocierilor de pace de la Minsk în vederea unei încetări a focului“, a spus el.

Președintele american, Donald Trump, l-a felicitat pe Zelenski pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale din Ucraina, a anunțat astăzi Kurt Volker, emisar al Statelor Unite.

„Președintele Trump a sunat să îl felicite pe Volodimir Zelensky pentru victoria sa electorală și pe oamenii din Ucraina pentru alegerile pașnice și democratice. Statele Unite vor continua să susțină eforturile Ucrainei de a obține integritatea teritorială“, a declarat Volker.

La rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron, l-a felicitat pe Zelenski într-o convorbire telefonică, iar secretarul britanic al Afacerilor Externe, Jeremy Hunt, a postat pe Twitter mesajul: „Acum vei fi cu adevărat Slujitorul Poporului“.

Zelenski a jucat cartea imaginii sale publice, promițând că va combate corupția și că va atenua influența oligarhilor asupra Ucrainei.

Analiștii comentează că populația, frustrată de clasa politică, a fost mobilizată de carisma și promisiunile actorului.

Cu toate acestea, criticii se arată sceptici, mulți dintre ei exprimându-și îngrijorarea cu privire la legăturile lui Zelenski cu oligarhul miliardar Ihor Kolomoiski, punând la îndoială capacitatea sa de a se opune oligarhilor și de a-i ține piept președintelui rus, Vladimir Putin.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele