Wall Street este acum paradisul speculatorilor!

76
9 minute de lectură

Încheiem o lună de scăderi pe Wall Street care, să nu uităm, vine după maximele istorice înregistrate de cei trei indici majori americani (DowJones, S&P500 și NASDAQ) chiar la începutul lui octombrie (care este în general negativă pentru burse).

de Cătălin Chivu

Ne aflăm totodată într-o perioadă caracterizată de o volatilitate ridicată, în plin sezon al raportărilor financiare pentru companiile listate, după o săptămână de scăderi (3-4%) aproape identică cu cea din 8-12 octombrie. Atunci am asistat, mai exact joi, 10 octombrie, la scăderi de peste 3% pentru indicii menționați, cum de altfel s-a mai întâmplat în februarie și martie. Scăderile au venit și pe fondul transferului de capital dinspre activele mai riscante (acțiunile) către cele mai puțin riscante (bondurile). De altfel, asta s-a văzut în piețe, unde randamentul titlurilor de 10 ani emise de Trezoreria SUA au atins un maxim de 3,25%, cel mai mare din ultimii șapte ani.

Așa se întâmplă când avem în piață un sentiment de aversiune la risc, așa-zis risk-off, generat atât de factori globali, printre care temerile legate de o posibilă încetinire a ritmului de creștere a economiei globale (atenție la avertismentele FMI și ale Băncii Mondiale) sau tensiunile geopolitice și comerciale dintre SUA și restul lumii, în special China, dar și unii mai degrabă locali. 

În primul rând investitorii sunt îngrijorați față de capacitatea companiilor de a-și menține profiturile record din ultimul timp, rezultatele trimestrului al treilea depășind, în majoritate, câștigurile pe acțiune și veniturile. Iar fără noi ameliorări ale rezultatelor financiare, indicatorii economici de evaluare fundamentală la care se uită investitorii vor deveni neatractivi din punctul de vedere al oportunității de investiție. Pe de altă parte, indiferent cât de încurajatoare sunt aceste raportări, asemenea creșteri ale cotațiilor bursiere par exagerate, și mă refer cu precădere la sectorul tehnologic. 

Algoritm de broker

De altfel, am anticipat că euforia apărută în acest domeniu de o bună bucată de vreme, cu creșteri asemănătoare cu decolarea rachetelor pe unele titluri, atât pentru companii exponențiale care au atins astfel capitalizări de sute de miliarde de dolari, cât și pentru o mulțime de start-upuri devenite unicorni (cu o valoare de piață de peste un miliard de dolari), nu va dura cu siguranță. La primul semn că viitorul nu va suna la fel de bine, iar câștigurile nu vor ține pasul cu cele precedente, vom asista la scăderi ample, căci, nu-i așa, numai cine a cumpărat pe maxime nu are profit de marcat. Și sunt câștiguri uriașe în acești zece ani de la criză. Pe de altă parte, astăzi tranzacțiile au algoritmii lor, sensibili la o serie întreagă de stimuli, dar imuni față de informațiile mai subtile. În ziua de azi sunt foarte multe sisteme computerizate și roboți care fac mii de operațiuni pe secundă pe platformele din întreaga lume, pe care se tranzacționează cu levier sume mult mai mari decât cash-ul alocat. Iar când anumite niveluri de preț sunt depășite, se declanșează automat ordine de vânzare (SELL, SELL STOP) și de închidere a celor de cumpărare (STOP LOSS). Dacă adăugăm la asta și sentimentele de frică și panică, căci pe burse se tranzacționează emoțional, plus spiritul de turmă al investitorilor, avem imaginea completă a ceea ce a fost în acele momente menționate și a ceea ce poate urma căci, nu-i așa, „istoria se repetă”, spune o vorbă cunoscută de către toți traderii și investitorii de succes. De altfel, asta s-a văzut și la rezultatele pe trimestrul al doilea, când previziunile și mai degrabă scăderea numărului de clienți (căci asta pare a fi unicul motor de creștere pentru multe companii de care aminteam, ele neproducând altceva) au determinat scăderi și de 25% (Facebook și Netflix sunt doar două exemple) pe unele acțiuni. 

Bursele tranzacționează viitorul 

Iar rezultatele financiare pe trimestrul al treilea ar trebui să îndemne mai degrabă la prudență, având în vedere ceea ce am afirmat până acum, mai ales că pe burse se tranzacționează în general viitorul, nu prezentul sau, mai ales, trecutul. Iar după perioada de creștere de care am vorbit, este pe undeva logic ca să urmeze niște corecții, chiar mai pronunțate, și cel mai bun moment pentru a vinde este să o faci când prețul este sus, susținut de vești și rezultate / cifre bune. Sau, cum ar spune altă vorbă celebră, „Buy The Rumor, Sell The News!”. Ceea ce de altfel s-a și întâmplat, iată, în ultimele săptămâni.

Inflația, un risc

Totodată, a apărut în piață și o teamă de inflație, printre motivele invocate fiind scăderea ratei șomajului la cel mai mic nivel din ultimii 49 de ani (3,7%), ceea ce poate schimba dinamica cu salariile, o potențială încetinire a economiei americane, ce nu mai poate continua la nesfârșit cu o creștere atât de mare a PIB-ului. Pe de altă parte, piața este influențată și de anunțul Rezervei Federale de continuare a politicii monetare actuale, respectiv de menținere a ritmului de creștere a ratelor de dobândă (2,00%-2,25% în acest moment), cel puțin până în „momentul când vor avea motive să nu o mai facă”, așa cum anunța șeful Fed, Jerome Powell. Ca și acum, și în februarie au existat voci care au pus scăderile pe seama acțiunilor deliberate ale băncii centrale, dispusă să vadă o piață bursieră ceva mai calmă. De altfel, în mai multe rânduri, președintele Trump a criticat actuala politica monetară a FED-ului, ultima oară făcându-i chiar nebuni pe bancherii centrali ai SUA.

În plus, Trump a spus marți că bursa a crescut masiv după alegeri, dar acum ia o mică pauză, investitorii așteptând rezultatul alegerilor parțiale. „Dacă vreți să scadă acțiunile, vă sugerez să votați cu Democrații, cărora le place modelul financiar din Venezuela, taxele mari și granițele deschise”, a scris președintele pe Twitter. Apropierea acestor alegeri pare a fi un alt factor declanșator al vânzărilor agresive din ultima perioadă, căci investitorii se tem că o slăbire a poziției partidului majoritar republican ar putea avea impact asupra politicii fiscale.

Supraîncălzirea, un pericol

Să nu uităm că bursa americană se află de aproape zece ani într-o piață euforică, aceasta fiind cea mai îndelungată perioadă pozitivă traversată vreodată. Iar creșterea începută după criză, în martie 2009 (când cotația celui mai cunoscut indice bursier american, Dow Jones, era de 6.470 de puncte), a dus prețul în octombrie același an la 10.000, apoi în ianuarie 2017 la 20.000, pentru ca în ianuarie 2018 să atingă pentru prima oară în istorie valoarea de 25.000. Dar, tot în prima lună a anului, după un maxim de 26.600, a urmat o corecție extrem de violentă, de circa 13%, am putea spune un prim avertisment. Însă după perioada de volatilitate extremă ce a urmat, în primăvară creșterile s-au reluat, și chiar la începutul acestei luni Dow Jones a ajuns foarte aproape de 27.000 de puncte (mai exact, 26.950), o cifră record greu de anticipat în urmă cu zece ani. Iar sloganul din campania electorală a președintelui Trump „Make America Great Again” pare că se regăsește în aceste cifre. Și nu numai, căci politicile economice ale actualei administrații (cea mai importantă fiind reducerea taxelor și a impozitelor companiilor de la 35% la 21%) au făcut ca cifrele să arate mai bine comparativ cu acum doi ani, la preluarea mandatului. De exemplu, rata șomajului 3,7% (4,9%), numărul de noi locuri de muncă (NFP) 149,5 milioane (145,1 milioane), câștigurile salariale pe oră 27,24 dolari (25,88 dolari), încrederea consumatorului 138 (101), indicele manufacturier ISM 60 (52) etc. Deci pare că economia duduie, ca să preluăm o expresie de pe la noi (folosită însă într-un context cu totul nepotrivit), ceea ce lasă loc analiștilor să aducă în discuție unele păreri de supraîncălzire. Să nu uităm însă de alte cifre, tot în creștere, care nu dau bine în acest context, și mă refer la inflație 2,3% (1,6%), deficitul bugetar (raportat la PIB) 3,8% (2,9%) și datoria publică de 21,5 trilioane de dolari (19,8 trilioane de dolari).

Graficele vin să confirme acest moment important în care ne aflăm, căci se observă pe imaginea la zi a DJIA (Dow Jones Industrial Average) cum primul val al scăderilor s-a oprit fix în suportul de la 25.000 (fibo 50,0 al scăderii din februarie). Această zonă este extrem de solidă, căci pe acolo trec atât linia ascendentă ce unește minimele creșterii începute în aprilie, cât și media mobilă EMA200, ceea ce a determinat într-o primă fază o creștere până la rezistența de la 25.800 (fibo 76,4), argument pentru investitori să inițieze iar ordine de vânzare care au trimis cotația exact la suportul meu de la 24000/100 (fibo 23,6). Adică aproximativ 10% din maximul istoric din 3 octombrie. Argumente suficiente pentru ca „taurii” să reintre la cumpărare, confirmând astfel volatilitatea mare din această perioadă. Ne aflăm acum iarăși la zona extrem de importantă din jurul cifrei super rotunde 25.000, iar o stabilizare a cotației deasupra sau dedesubt poate determina evoluția viitoare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele