Zeci de focoase americane ar putea fi mutate din Turcia în Italia

47
2 minute de lectură
Sursă: Wikimedia

Din cauza tensiunilor dintre Ankara și Washington, cincizeci de focoase din armamentul nuclear american ar putea fi mutate de la baza Incirlik din Turcia la o altă bază aeriană americană, și anume Aviano din nord-estul Italiei, relatează presa italiană, potrivit site-ului agenției ANSA, preluat de Mediafax.

Ipoteza a fost menționată luna trecută și de generalul american în retragere Charles Wald, fost adjunct al comandantului Comandamentului European al Statelor Unite, într-un interviu pentru agenția Bloomberg.

Wald a declarat că, „având în vedere anti-americanismul tot mai puternic din Turcia și dorința lui Erdogan de a se apropia de Rusia, trebuie să mutăm urgent aceste arme”.

„În mod ideal, noua lor destinație ar trebui să fie în Europa și o posibilitate ar putea fi baza italiană de la Aviano. Din punct de vedere logistic, nu ar exista dificultăți”, a adăugat generalul american.

Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operaţiunile pe care le desfăşoară de acolo. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, autortitățile de la Ankara au sistat alimentarea cu energie electrică a bazei, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.

Erdogan a avertizat recent că Turcia ar putea închide baza de la Incirlik, care găzduieşte arme nucleare americane, ca urmare a ameninţărilor din partea SUA cu sancţiuni contra Ankarei şi a rezoluţie a Congresului de la Washington prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean.

Potrivit unui raport al Adunării Parlamentare a NATO, în cadrul alianței, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene – Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele