2 miliarde de euro, prejudiciul la buget al companiilor cărora li se acordă ajutor de stat

75
2 minute de lectură
Foto: Agerpres

Marți, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunțat că bugetul din 2019 a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de euro, din cauza ajutorului de stat acordat companiilor, informează Mediafax.

„Aceste companii au adus peste 2 miliarde de euro pagube bugetului anului trecut şi societăţii, pentru că bugetul statului vine de la dumneavoastră. Suntem deja în proces de restructurare la Hunedoara, intrăm în acest an în restructurare la Complexul Energetic Oltenia, suntem aproape gata, sper să terminăm în acest an procesul la Compania Naţională a Uraniului şi iarăşi începem în acest an restructurările la companiile din transporturi, la Tarom şi la CFR Marfă. Sunt ultimele bastioane ale economiei de stat şi e important să le ajutăm să funcţioneze în echilibru. Cred că am reuşit în anii trecuţi la Oltchim, procesul pe care l-am dus la capăt de restructurare şi acum Oltchim funcţionează”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Printre companiile care au adus pagube la buget se numără Tarom, CFR Marfă, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Compania Naţională a Uraniului.

Guvernul a dat în 4 februarie două ordonanțe de urgență pentru acordarea unor ajutoare de salvare, OUG-uri care au nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Luni, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, în comisiile reunite ale Parlamentului, că un ajutor nu se poate acorda fără avizul Consiliului Concurenței, care există, însă în prezent este așteptat și avizul Comisiei Europene.

„Un ajutor de salvare nu se poate da fără avizul Consiliului Concurenţei. Avem avizul care susţine ajutorul de salvare. Aşteptăm avizul Comisiei Europene. Tarom, CEO, CFR… se duc bani către aceste companii care ar trebui să se ducă în altă parte”, a declarat luni, la audierea sa în Parlament, Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele