LIVE Consultări la Cotroceni. Dăncilă propune constituirea unui grup de lucru pentru referendum, condus de Ciolacu

71
7 minute de lectură

15.50 Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, miercuri, că i-a propus președintelui Klaus Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamentului, condus de Marcel Ciolacu, care să aibă discuții cu partidele pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, informează Mediafax.

“Am participat la consultările cu domnul Iohannis legat de rezultatul referendumului, precum și următorii pași pe care trebuie să îi facem. Am reiterat că rezultatul votului e foarte important. E important să dăm dovadă de acțiune pentru a pune în practică cât mai repede rezultatele referendumului consultativ. I-am propus domnului Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamntului, condus de domnului Marcel Ciolacu, pentru a putea obține un consens între partide. Să putem face primii pași pentru ca revizuirea Constituției să fie pus în practică cât mai repede”, a declarat Viorica Dăncilă, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Președintele interimar PSD a precizat că social democrații vor ca referendumul de revizuire să nu se suprapună cu alegerile, pentru că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneția.

“Domnul președinte al Camerei Deputaților va începe chiar de mâine formarea acestui grup. Sperăm ca acest grup să ajungă cât mai repede la concluziile necesare pentru a pune în practică rezultatele referendumului”, a completat Viorica Dăncilă.

Președintele Iohannis a avut miercuri a doua zi de consultări cu partidele la Palatul Cotroceni pe tema transpunerii în legislație a referendumului pe justiție.

15.05 Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ședința BPN al PSD, că la consultările de la Palatul Cotroceni va aborda în discuția cu Președintele Klaus Iohannis situația ministerelor conduse de miniștri interimari, informează Mediafax. Șeful statului a anunțat deja că nu îl va numi vicepremier pe Titus Corlățean.

”Despre interimat discutăm la Cotroceni”, a declarat Viorica Dăncilă.

15.00 Președintele Klaus Iohannis susține miercuri, la ora 16:00, declarații de presă după consultările cu partidele desfășurate la Palatul Cotroceni.

14.11 Referitor la referendum, Daniel Constantin a precizat că i-a prezentat șefului statului modificările pe care ar vrea să le includă într-o revizuire a Constituției, inclusiv definirea încălcărilor grave ale Constituției. (detalii AICI)

13.55 Mesaj pe Facebook al PSD, înaintea consultărilor cu Iohannis: Continuăm lupta!

12.57 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că ALDE este de acord cu ambele întrebări la referendum, însă nu și cu partea referitoare la extinderea dreptului altor instituții de a sesiza CCR în legătură cu ordonanțele de urgență.

„Am încheiat acum câteva clipe consultările inițiate de președinte și am comunicat domnului președinte poziția ALDE. Așadar, i-am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistierii și grațierii faptelor de corupție. În privința celei de-a două întrebări, privind interzicerea adoptării OUG în justiție, i-am spus că și aici suntem de acord. I-am explicat că avem rezerve foarte serioase în privința extinderii dreptului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență. Dintr-un motiv simplu. Ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea exercita funcția de executiv. Și mai grav transformăm CCR într-un arbitru politic”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, după consultăril de la Cotroceni, potrivit Mediafax.

Liderul ALDE a afirmat că referendumul de revizuire a Constituției ar trebui să aibă loc de îndată și nu concomitent cu alte alegeri.

Următoarele partide care vor intra la consultări sunt Pro România, grupul parlamentar al minorităților naționale și PSD.

11.45 Eugen Tomac a declarat, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că, odată cu transpunerea în Constituție a referendumului pe justiție, trebuie transpus și rezultatul referendumului din 2009, la care cetățenii au spus că vor reducerea numărului de parlamentari, informează Mediafax.

„Punctul nostru de vedere cu privire la referendum e foarte clar. PMP cere ca rezultatul referendumului să fie cât mai rapid transpus în lege. Considerăm de asemenea să se țină cont și de referendumul din 2009. Credem că această instituție nu trebuie neglijată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de aleși”, a afirmat Eugen Tomac, miercuri, la Cotroceni.

Întrebat ce a replicat șeful statului atunci când PMP i-a propus transpunerea referendumului din 2009, Tomac a evitat să ofere un răspuns clar, precizând doar: „Noi l-am informat pe domnul președinte cu privire la acest subiect. Cred că și CCR va preciza acest lucru, atunci când va valida referendumul organizat pe 26 mai”.

Eugen Tomac i-a mai propus președintelui Klaus Iohannis să ia în calcul și organizarea unui referendum în care cetățenii să decidă dacă vor eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni, în contextul în care Guvernul pregătește o OUG în acest sens.

Liderul PMP a adăugat că i-a mai spus președintelui Iohannis că partidul susține desfășurarea în două zile a votului în Diaspora, în contextul cozilor care s-au format la alegerile europarlamentare, din cauza cărora mulți români din străinătate nu au reușit să voteze.

„PMP cere vot în două zile pentru Diaspora. PMP a și depus o inițiativă legislativă în acest sens”, a conchis Tomac.

Recent, în spaţiul public a apărut un video în care şeful statului Klaus Iohannis spunea că referendumul din 2009 i se pare inutil şi prin urmare nu a votat.

Următorul partid care va intra la discuțiile cu Klaus Iohannis este ALDE.

Știrea inițială. Delegația PMP este prima care a intrat prima la discuții cu președintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii în Constituție a referendumului pe justiție, informează Mediafax. Este a doua zi de consultări pe care șeful statului le are pe acest subiect.

Din delegația PMP fac parte Eugen Tomac, Marius Pașcan, Petru Movilă, Ioana Constantin și Robert Turcescu.

Șeful statului va avea discuții și cu ALDE, grupul parlamentar Pro Europa, grupul parlamentar al minorităților naționale și PSD.

Klaus Iohannis a avut marți consultări cu delegațiile PNL, USR și UDMR.

Ulterior, Ludovic Orban a declarat că susține toate demersurile șefului statului pentru a transpune în Constituție și legislație voința exprimată de cetățeni la referendumul pe justiție. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislația în justiție.

De asemenea, Dan Barna a anunțat că i-a transmis președintelui Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moțiunea de cenzură a opoziției va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegația USR a discutat cu șeful statului și despre scenariile de după moțiune cu privire la guvernare. El a adăugat că odată cu revizuirea Constituției, ar trebui să fie inclusă și transpusă în Legea fundamentală și inițiativa Fără penali în funcții publice a USR.

Totodată, Kelemen Hunor i-a spus șefului statului că UDMR susține necesitatea unei noi Constituții, în care să fie prevăzută eliminarea ordonanțelor de urgență, astfel încât să fie restabilită credibilitatea Parlamentului.

Înaintea primei runde consultări cu formațiunile politice reprezentante în Parlament, Klaus Iohannis a afirmat că refendumul pentru revizuirea Legii fundamentale ar putea fi „suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an”, respectiv alegerile locale sau parlamentare.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiție de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele