Acuzațiile aduse oficial lui Kovesi de secția de investigare a magistraților

31
6 minute de lectură

Secția de investigare a magistraților a anunțat vineri, oficial, continuarea urmăririi penale față de Laura Codruța Kovesi, într-un comunicat remis presei. Numele lui Kovesi nu este precizat explicit, în schimb este făcută publică identitatea sa profesională și faptul că s-a dispus ”efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”.

Joi, după ieșirea de la audieri, Kovesi a spus că a fost citată într-un dosar și învinuită în altul.

“În primul dosar, despre care ştiţi deja, am fost împiedicată să dau declaraţii. Am întrebat dacă pot să plec şi să aştept citaţia, mi-a zis că nu, au intrat, cred, 9 sau 10 avocaţi în birou, şi mi-a spus procurorul că sunt învinuită în alt dosar. Moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un singur dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat. (…) Nu ştiu care este urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi, a spus că nu îl interesează, că ea (Adina Florea – n.r.) poate să mă citeze când doreşte. Mi-a adus la cunoştinţă o învinuire că aş fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut o trimitere în judecată”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi este acuzată de constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării și de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, cu cinci infracțiuni și 5 persoane vătămate.

”Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine și dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals”, spune Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în comunicatul remis presei vineri.


”Ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală, precum si într-un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză”, spune SIIJ.


”Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”, mai spune SIIJ.

În acest dosar, procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt sub control judiciar. În ianuarie, secția de investigare a infracțiunilor din justiție ceruse CSM să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a celor doi procurori, fără ca CSM să-și dea avizul. Onea și Negulescu i-au anchetat pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe fostul premier Victor Ponta și pe fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu. Vlad Cosma, fost deputat PSD, i-a acuzat pe procurori că ar fi fabricat dosare şi că l-ar fi forţat să facă denunţuri împotriva lui Sebastian Ghiţă. Scandalul iscat la DNA Ploieşti a fost unul dintre motivele pentru care ministrul Justiției Tudorel Toader a cerut revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Anticorupție, fără ca împotriva lui Kovesi să fi fost dată vreo sentință care să-i confirme vinovăția.

Laura Codruța Kovesi s-a plâns joi, la ieșirea de la audieri, că împotriva sa se desfășoară o campanie de hărțuire a sa, care durează de doi ani de zile.

„Nu este nicio coincidență. E în continuare o etapă din această campanie de hărțuire. Am 47 de acțiuni disciplinare. În alte situații procurorii acestei secții nu au comunicat câte dosare sunt în lucru, dar am aflat din spațiul public că sunt 18 dosare. Șe știa că este un vot pentru procedura de procuror european. Nu cred că este o coincidență. Imaginați-vă că am stat într-un birou și polițiștii îmi aduceau la cunoștință că mi s-a închis plângerea în timp ce veneau alte acuzații”, a declarat fosta șefă DNA.

„Din perspectivă managerială tot ce puteam să fac cu instrumentele pe care le-am avut la dispoziție am făcut. Am revocat procurori. Am dispus controale prin intermediul adjuncților mei. Și din interiorul și din afara instituției nu mi-au semnalat că sunt probleme. Categoric, vă spun că nu sunt vinovată pentru niciuna dintre faptele care mi se impută. Ei trebuie să dovedească că sunt vinovată, eu o să dovedesc că sunt nevinovată. Toată treaba aceasta are legătură cu candidatura mea”, a spus Kovesi cu privire la noile acuzații care-i sunt aduse.

Parlamentul European a decis să o susțină pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European exact în ziua în care Codruța Kovesi anunța că este pusă sub acuzare într-un nou dosar.   


LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele