Agricultorii, asaltați cu promisiuni de subvenții

98
7 minute de lectură

În ultima perioadă, agricultorii sunt asaltați cu promisiuni privind acordarea unor stimulente financiare la anumite produse, cum sunt tomatele și usturoiul, eliminarea impozitului pe subvenții, inclusiv pe subvențiile acordate de Uniunea Europeană și acordarea de facilități financiare pentru achiziționarea de centrale termice pentru solarii. În plus, vor fi acordate vouchere pentru combustibilul utilizat la centrale.


Taxarea încetează în 2020

Anunțurile au fost făcute chiar de președintele PSD, Liviu Dragnea, care, odată cu anunțul privind eliminarea impozitului pe subvenții, a admis și că, în prezent, acesta este ilegal. Întrebarea este ce se va întâmpla cu cei care au plătit până acum impozit pe subvenții și de ce, dacă este ilegal, va fi scos abia de anul viitor? Guvernul a aprobat săptămâna aceasta mai multe hotărâri pentru agricultori. Președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli (OIPA) Legume-Fructe, Aurel Tănase, a declarat, pentru Reporter Global, că toate măsurile promise de Guvern sunt bine-venite și ar conduce la o echilibrare a pieței. Concomitent cu acestea ar trebui însă să fie luate și alte măsuri, cum ar fi controalele pe filiera de comercializare a produselor sau acordarea certificatelor de producător agricol. „Sunt foarte bune aceste măsuri și ar putea avea un impact semnificativ în piață, dacă vor fi luate și alte măsuri, cum a fost acțiunea «Demetra», declanșată de ANAF, prin care a fost verificat comerțul cu legume și fructe. Atunci s-a simțit imediat. Din păcate, a durat doar câteva zile. Dacă sunt eficiente controalele și se reușește ca prin analize de laborator să fie oprite importurile neconforme , efectele vor fi semnificative”, declară Aurel Tănase.

Subvenții, dar să fie și controale

Una dintre hotărârile aprobate de Guvern a fost cea pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control ale acesteia. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cuantumul sprijinului financiar acordat cultivatorilor de usturoi va crește de la 1.000 de euro/ha la 3.000 de euro/ha (13.950 de lei/ha). Prin acordarea sumei de 3.000 de euro/ha (13.950 de lei/ha) se susține menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program. „Creșterea valorii sprijinului financiar prevăzută de acest act normativ se încadrează în bugetul maxim aprobat schemei de ajutor de minimis și nu atrage cheltuieli bugetare suplimentare. În situația în care după finalizarea înscrierii în program se constată depășirea bugetului alocat schemei, cuantumul sprijinului financiar se reduce proporțional. Necesitatea unui sprijin mai mare pentru cultivatorii de usturoi a reieșit în urma întâlnirilor dintre aceștia și formele asociative reprezentative din sectorul legumicol, în cadrul cărora s-au analizat devizul tehnologic, cheltuielile și veniturile rezultate pentru această cultură”, a precizat Ministerul Agriculturii.

Bani și pentru încălzirea solariilor iarna

Tot săptămâna aceasta s-a aprobat și prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate până la data de 15 iunie 2019, prin schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2019. Ministerul Agriculturii susține că decizia a fost luată în contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în  primăvara acestui an, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor, precum și replantarea acestora. Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai și până în decembrie. Prima condiție de eligibilitate pe care beneficiarii programului  trebuie să o îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an  este să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp. De asemenea, trebuie să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată. Nu în ultimul rând, legumicultorul trebuie să fie înregistrat în evidențele Registrului agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.

Președintele OIPA Legume-Fructe susține că această măsură, pe lângă faptul că va conduce la acoperirea consumului de legume din producția internă și pe perioada iernii, lucru care acum nu se întâmplă, se extinde și la alte produse, cum sunt ardeii și castraveții. „E foarte bun programul pentru tomate, îl extindem, dublăm subvenţia, e foarte bine. Dar pentru castraveţi, alte legume şi decizia care a fost luată priveşte extinderea programului pentru cele patru tipuri de ardei: ardei iute, ardei gras, ardei capia şi gogoşar, castraveţi şi vinete. Şi aici va fi o subvenţie decisă la 1.000 de euro pe 1.000 de metri pătraţi”, a declarat Liviu Dragnea, într-o emisiune la TVR. Liderul PSD a mai afirmat că roşiile care sunt crescute în strat mineral nu au acelaşi gust cu cele puse în pământ. „Reprezentantul unei firme străine în România, care construieşte sere, făcea apologia culturii de tomate în strat mineral, adică nu în pământ. Spunea cât de bine este să se facă asta, se obţin 50 de kilograme pe metru pătrat şi că este foarte simplu, se pune pe vată minerală şi la rădăcină se dau exact substanţele chimice de care are nevoie roşia. Păi, de aia are gustul ăla de nimic, pământul îţi dă gust. Şi mi-am dat seama că dacă noi nu începeam cu programul ăsta, nu numai că importam acel tip de roşii fără gust, dar începeam să-l cultivăm şi noi, pentru că scoate producţii mari”, a spus Dragnea. Aurel Tănase a precizat, pentru Reporter Global, că agricultorii care cultivă legume în spații închise vor beneficia de un credit preferențial la achiziționarea centralelor necesare încălzirii spațiilor pe perioada iernii, dar și de vouchere pentru plata combustibilului necesar funcționării centralei. De asemenea, OIPA Legume- Fructe este în discuții cu CEC Bank pentru acordarea unor credite drept capital de lucru. „CEC a venit spre noi. Am avut deja două runde de discuții pe această temă și sperăm să ajungem la un acord. Ar fi foarte important să obținem această finanțare, pentru a avea continuitate în activitate”, a declarat Aurel Tănase.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele