ANM: De azi, vântul bate spre Rusia. Norul radioactiv de la Cernobîl nu va ajunge în România

360
2 minute de lectură

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că norul de fum de la Cernobîl s-a deplasat, marți, spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa, iar de azi, circulația aerului se va reorienta către Rusia.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marți și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului a fost dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum a fost de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa”, arată un comunicat ale ANM, citat de Mediafax.

Ulterior, din a doua parte a nopții de marți spre miercuri, circulația aerului s-a reorientat și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est și apoi spre nord-est.

„Astfel, tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepărtare, către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, conform sursei citate.

Pompierii ucraineni s-au luptat până alaltăieri cu flăcările la Cernobîl, acolo unde, în 4 aprilie, un incendiu a pornit în jurul fostei centrale nucleare. Experții spun că flăcările s-au întins pe o suprafață de 30 de kilometri în jurul Ceneralei de la Cernobîl, izolată încă din 1986.

Incendiul ar fi pornit de la un individ care „a vrut să se distreze”, dar a scăpat focul de sub control, din cauza vântului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele