FMI: Economia României va scădea cu 5% în acest an

148
3 minute de lectură
Photo by Sean Gallup/Getty Images

Fondul Monetar Internațional estimează o scădere cu 5% a economiei României în acest an, o inflație de 2,2% un deficit de 5,5%, precum și creșterea șomajului la peste 10%, pe fondul efectelor economice generate de pandemia de coronavirus, conform Mediafax.

FMI estimează scăderi economice, pentru acest an, de 7,5% pentru zona euro, – 7% pentru Germania, -7,2% pentru Franța, -9,1% pentru Italia și -8% pentru Spania. Economia Poloniei ar urma să scadă cu 4,6%, a Rusiei cu 5,5%, a Bulgariei cu 4% iar a Cehiei cu 6,5%.

Pentru 2021 FMI estimează o creștere economică de 3,9% pentru România, o inflație de 1,5%, un deficit de 4,7% și scăderea șomajului la 6%, conform World Economic Outlook, lansat marți.

Instituția financiară estimează o scădere a economia globală va scădea cu 3% în 2020 din cauza măsurilor luate pentru limitarea pandemiei de coronavirus, cea mai puternică scădere de la Marea Depresie din anii 1930.

FMI anticipează o revenire parțială în 2021, cu economia mondială în creștere cu 5,8%, dar a spus că prognozele sale sunt marcate de „incertitudine extremă” și că rezultatele pot fi mult mai grave, în funcție de cursul pandemiei.

„Această recuperare în 2021 este parțială, întrucât se prevede că nivelul activității economice va rămâne sub nivelul pe care l-am proiectat pentru 2021, înainte de apariția virusului”, a declarat Gita Gopinath, economistul șef al FMI.

În cel mai bun scenariu al FMI, lumea va pierde 9.000 de miliarde de dolari în doi ani, mai mult decât PIB-ul combinat al Germaniei și Japoniei, a adăugat Gita Gopinath.

Previziunile FMI presupun că focarele de coronavirus nou vor crește în majoritatea țărilor în cel de-al doilea trimestru și vor dispărea în a doua jumătate a anului, iar închiderea afacerilor și alte măsuri de izolare vor fi treptat eliminate.

O pandemie care ar dura și în al treilea trimestru ar putea provoca o contracție suplimentară de 3% în 2020 și o redresare mai lentă în 2021, din cauza efectelor falimentelor și șomajului prelungit.

O a doua pandemie în 2021 ar putea provoca o reducere de 5 până la 8 puncte procentuale în previziunea de PIB global pentru anul viitor, menținând lumea în recesiune pentru un al doilea an consecutiv.

„Este foarte probabil ca în acest an economia globală să experimenteze cea mai grea recesiune de la Marea Depresiune, depășind cea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu”, a declarat FMI în raportul său. „Marea blocare, așa cum s-ar putea numi, va reduce dramatic creșterea globală.”

Noile prognoze au apărut pe fondul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, care se desfășoară prin videoconferință săptămâna aceasta. În mod normal, întâlnirile atrag 10.000 de persoane într-o zonă aglomerată din centrul Washingtonului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele