Black Sea Oil&Gas începe evaluarea resurselor de gaze din Marea Neagră

59
5 minute de lectură

Compania petrolieră Black Sea Oil & Gas SRL a anunțat că, urmare a deciziei finale de investiţie din data de 6 februarie 2019, va începe lucrările la zăcămintele „Ana” și „Doina” din Marea Neagră, după ce a  primit aprobarea pentru studiile de evaluare a resurselor geologice şi rezervelor de gaze libere.


Black Sea Oil & Gas SRL urmează să pună în practică Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) din largul Mării Negre, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International BV. Cele trei companii au primit aprobarea pentru studii din partea Guvernului României prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină pe zăcământul „Doina” şi patru sonde de producţie pe zăcământul „Ana”) şi realizarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul „Doina” care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul „Ana”. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma „Ana” la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale (SNT) operat de SNTGN Transgaz SA, la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie „Ana” la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la STG din comuna Corbu şi achiziţionarea şi livrarea echipamentelor necesare. Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG, a declarat: „Această aprobare din partea Agenţiei reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către Agenţie”, a declarat Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG.

Petrom a amânat, deocamdată, investiția

Preşedintele ANRM, Gigi Dragomir, susține că punerea în producţie a zăcămintelor de gaze „Ana” şi „Doina” din largul Mării Negre constituie o prioritate pentru ANRM, instituţie care sprijină implementarea proiectelor de hidrocarburi din largul Mării Negre ce pot conduce la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie în România. Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.

În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator. Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia, activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producţiei, achiziţiei, distribuţiei şi vânzării cu amănuntul.

La 31 decembrie 2017, grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de reţea de distribuţie în 39 de municipalităţi, deservind peste 72.000 de utilizatori finali, şi un număr de 181 de angajaţi. Gas Plus deţine o participaţie de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre. Petro Ventures, un grup privat de investiţii, deţine o participaţie de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre. La începutul lunii februarie, Petrom a anunțat că amână decizia de a investi în exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră motivând amânarea  prin faptul că mediul legislativ actual nu oferă condiţiile necesare.

În raportul privind rezultatele anului 2018, OMV Petrom anunţă că „instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiţii de creştere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investiţional din România. Planificăm investiţii de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în principal în Upstream. Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream şi estimăm că vom limita declinul producţiei medii zilnice la circa 5% faţă de 2018, excluzând optimizarea portofoliului”. Anul trecut, investiţiile companiei au fost de 4,2 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de 2017.

Tot comparativ cu 2017, valoarea vânzărilor consolidate din 2018 ale OMV Petrom au fost de 22,523 miliarde lei, cu 16% mai mare, iar profitul net atribuibil acţionarilor a fost de 4,078 miliarde lei, comparativ cu 2,491 miliarde lei în anul precedent.


LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele