
Era de așteptat ca PSD să caute o soluție pentru a deraia referendumul și iată că a găsit-o. Secții de votare diferite: unele pentru alegerile europarlamentare, altele pentru referendum.
“Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secții de votare diferite”, a anunțat Mircea Drăghici, trezorierul PSD, referitor la organizarea unui eventual referendum, citat de Mediafax.
Că declarația nu are nicio legătură cu realitatea, nu mai e un motiv de mirare pentru nimeni. Ea vine de la un oficial PSD.
“… ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii” se arată în aliniatul 2, articolul 15 bis, legea 3/2000, actualizată în 2018.
Legiuitorul român a prevăzut expres o astfel de situație și a făcut toate precizările necesare. De aceea, pentru împărțire e nevoie de o ordonanță de urgență care să modifice legislația în această materie.
Acesta fapt a fost confirmat de senatoarea USR Florina Presadă care a anunțat că social-democrații pregătesc o ordonanță în acest sens.
Declarația lui Mircea Drăghici trebuie luată în sensul că Liviu Dragnea, președintele PSD, a decis metoda prin care vrea să blocheze realizarea cvorumului în cazul posibilului referendum pe Justiție.
Mai mulți lideri de opinie s-au pronunțat în sensul că o astfel de “splitare” a secțiilor va avea efectul sperat de Dragnea. Dar să nu uităm că PSD e expert în a lua decizii care se întorc împotriva lor.
În anul 2014, sub coordonarea lui Victor Ponta, PSD a dezvoltat o strategie amănunțită pentru a limita participarea la vot a românilor din străinătate.
Acea strategie avea drept obiectiv descurajarea votului astfel încât Klaus Iohannis să nu beneficieze de un plus de 250.000 de voturi, maximum posibil dacă regulile nu erau schimbate.
Victor Ponta a decis să micșoreze numărul de secții de votare din străinătate, să le mute la distanță față de comunitățile de români și să încetinească procesul de votare din străinătate cu ajutorul unor manevre birocratice.
Pe hârtie, strategia era perfectă. Dacă Iohannis primea doar 100.000 de voturi din străinătate, Victor Ponta ajungea președinte.
Toți alegătorii români au asistat la ce s-a întâmplat în realitate. Furia declanșată de tertipurile PSD de a bloca votul românilor din străinătate a declanșat un val de furie în țară, furie ce a funcționat ca un catalizator electoral în favoarea lui Iohannis.
Această diferențiere a secțiilor de votare de acum seamănă foarte mult cu strategia blocării votului românilor din străinătate folosită în 2014. De ce efectele ar fi diferite?
Liviu Dragnea va mai avea o problemă în cazul în care decide să folosească din nou strategii de manipulare a votului.
În situația în care va reuși să despartă secțiile, există o bună posibilitate să nu se realizeze cvorumul la referendum, dar în același timp, PSD să piardă la scor alegerile. Asta deoarece, în alegeri e vorba de cifre foarte mari, iar o schimbare minoră poate genera milioane de situații neprevăzute.
În al doilea rând, electoratul PSD, preponderent rural, este mult mai expus să se piardă între secții și între cabine de vot comparativ cu electoratul formațiunilor de opoziție, provenit preponderent din mediul urban și din cadrul populației active, mult mai bine informate.
Există și posibilitatea ca PSD să folosească tema cu secții diferite pentru a încerca să-l descurajeze pe Klaus Iohannis în ce privește decizia de a organiza referendumul. Dar este prea târziu, iar acel “aproape” rostit de președinte trebuie tradus prin “sunt foarte hotărât”.
Din punct de vedere politic, referendumul reprezintă un risc politic mult mai mare pentru PSD, principala consecință fiind aceea de a pierde alegerile, decât pentru președinte, principala consecință fiind să sacrifice dezbaterea pe Legile Justiției în lipsă de cvorum.
Mircea Drăghici, șeful de campanie al PSD, a lăsat să se înțeleagă că liderii partidului vor încerca să demobilizeze alegătorii în privința referendumului pentru Justiție.
“Primarii și președinții de consililor județene PSD din țară au o întâlnire, astăzi, la Parlament, cu liderul partidului Liviu Dragnea și conducerea formațiunii, pentru discuții despre organizarea campaniei electorale naționale la alegerile europarlamentare din 26 mai”, se arată într-o știre difuzată de Mediafax.
De acord ,asa este !