Bulgaria va importa gaze ruseşti mai ieftine cu 40%

21
1 minut de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Bulgaria a ajuns la un acord cu Rusia pentru a reduce cu 40% preţul gazelor naturale importate, a anunţat, marți, primul-ministru bulgar Boyko Borissov, citat de Reuters, preluat de Mediafax.

Rusia este principalul furnizor extern de gaze naturale al Bulgariei, acoperind 80% din necesarul acestei țări. Acordul vine după ce Bruxelles-ul a ajuns, în 2018, la o înțelegere cu Gazprom, în ceea ce priveşte practicile concurențiale promovate de compania rusă.

În cadrul înţelegerii cu Bruxelles-ul, Gazprom a acceptat să renegociere cu clienții săi prețul gazelor, atunci când acesta este cu mult diferit în raport cu tarifele practicate pentru pieţele vest-europene.

Borissov a declarat că reducerea preţului gazelor de import va ajuta economia Bulgariei. Totuşi, mişcarea vine cu întârziere, în condiţiile în care Sofia achita un preț cu circa 50% mai mare, în comparaţie cu vecinii din centrul şi estul Europei, potrivit analiștilor.

Noul preţ intră în vigoare din luna august. Bulgaria importă circa 2,9 miliarde de metri cubi de gaze pe an din Rusia, prin intermediul unui contract de livrare pe termen lung, valabil până în 2022.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele