Calendarul de adoptare a tehnologiilor 5G în România va fi respectat

140
4 minute de lectură

Calendarul de adoptare a tehnologiilor 5G în România va fi respectat, iar licitaţia efectivă va avea loc la sfârşitul anului 2019, dar nu pot estima o sumă ce ar putea fi obţinută, fiind vorba despre un proces competitiv de selecţie, a afirmat, vineri, la Palatul Parlamentului, în cadrul “Romania Blockchain Summit”, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

“Ieri (20 iunie 2019, n.r.) am adoptat Strategia pentru 5G, un document determinant pentru trecere de la tehnologia 4G la cea de 5G. Putem spune că formal s-a dat startul pentru asamblarea tuturor documentelor ce ţin de licitaţia pentru frecvenţele de 5G, ce avea loc la sfârşitul acestui an. Calendarul de adoptare a tehnologiilor 5G va fi respectat şi, aşa cum este gândit parcursul, adică licitaţia efectivă să aibă loc la sfârşitul lui 2019. Să nu uităm, însă, că până atunci mai sunt de parcurs o serie de paşi intermediari, de documente – caiet de sarcini, studii care vor fi publicate pe site-ul reglementatorului (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în comunicaţii – ANCOM, n.r.) acolo unde toţi actorii direcţi sau indirecţi din piaţă pot contribui cu opinii. Să ne uităm şi în celelalte ţări unde au fost în acelaşi parcurs de licitare: Germania, care tocmai a închis licitaţia cu 6,5 miliarde de euro, Italia undeva la finele anului trecut. Avem nişte exemple pe care le putem urmări, astfel încât să fim siguri că şi parcursul nostru va fi unul de succes. Este foarte greu să anticipez sumele pentru România, pentru că vorbim despre un proces competitiv de selecţie al celor care achiziţionează. Ar fi şi incorect faţă de cei care licitează şi faţă de cei care ne urmăresc. Nu putem estima o asemenea cifră”, a declarat ministrul AlexandruPetrescu.

Odată cu adoptarea strategiei 5G, în aceeași ședință de Guvern a fost aprobată și Hotărârea de Guvern privind compatibilitatea electromagnetică și punerea pe piață a dispozitivelor radio. „În contextul pregătirii adopției de tehnologii 5G și în vederea limitării expunerii populației la efectele câmpurilor electromagnetice produse de stații de radiocomunicații/emisie aflate în funcțiune, actul normativ adoptat astăzi prevede ca titularul licenței acordate conform legii să transmită periodic, la solicitarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), rezultatele măsurătorilor de radiații electromagnetice neionizante în care să indice valoarea câmpului electromagnetic cumulat în amplasamente situate în intravilanul localităților și în exteriorul clădirilor, astfel încât instalarea de rețele de telecomunicații să se realizeze cu respectarea tuturor dispozițiilor legale la nivel național și european privind protecția populației la expunerea generată de câmpurile electromagnetice,” se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Acest act normativ propune măsuri de îmbunătățire a sistemului de supraveghere și control a pieței prin facilitarea identificării trasabilității aparatelor/echipamentelor radio și a lanțului de aprovizionare și/sau distribuție și prin identificarea operatorilor economici care au pus la dispoziție pe piață aparate/echipamente radio neconforme ori care nu și-au respectat obligațiile ce le revin. Un alt aspect deosebit de important reglementat prin hotărârea de Guvern adoptată astăzi se referă la introducerea de interdicții care privesc echipamentele sau dispozitivele destinate să producă perturbații electromagnetice și care pot crea, prin utilizarea lor, probleme funcționale serioase rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, inclusiv în ceea ce privește apelarea serviciului de urgență 112.

Adoptarea Strategii pentru 5G plasează România alături de 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G, printre care: Austria, Danemarca, Franţa, Germania şi Italia.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele