Cheltuielile din campanie vor fi luate la bani mărunți

34
3 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că începe verificarea cheltuielilor făcute de candidați în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Celor care au obținut peste 3% din voturi li se vor deconta cheltuielile. Pentru campania electorală de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, a fost declarată și înregistrată suma de 71.620.145 de milioane de lei, arată AEP, citată de Mediafax.

Candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a cheltuit 19,7 milioane de lei, iar Klaus Iohannis, candidatul PNL, 18,4 milioane. Și candidatul independent Mircea Diaconu a avut cheltuieli mari, de 11,7 milioane de lei. El este urmat de Theodor Paleologu, candidatul PMP,  cu 7 milioane de lei și de Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS, cu 4,8 milioane de lei.

Din întreaga sumă, de 71,6 milioane de lei, s-au făcut cereri de rambursare în valoare de 33,2 milioane de lei.

Candidații au obținut acești bani din finanțare privată (35,9 milioane de lei) și din finanțare publică (35,6 milioane de lei).

AEP estimează că va încheia aceste verificări până în 10 februarie. Pentru șase foști candidați, care au obținut peste 3%, se vor rambursa sumele, după ce se verifică legalitatea documentelor. Și modul cum au obținut și cheltuit banii și ceilalți zece vor fi supuși verificării, chiar dacă nu au trecut pragul.

Potrivit legii, în cel mult 90 de zile de la data alegerilor, AEP „rambursează partidelor politice, alianțelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, respectiv candidaților independenți, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivel național în cazul în care partidul politic, alianța politică, alianța electorală, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale, respectiv candidatul independent a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel național”.

Cel mai recent scandal legat de rambursarea banilor cheltuiți în campanie a avut-o protagonistă pe Rovana Plumb, europarlamentar PSD, care a ratat postul de comisar european din cauză că nu a putut justifica o sumă mare de bani cheltuită în campania electorală.

Un alt membru marcant al PSD, Mircea Drăghici, fost trezorier al partidului, a fost trimis în judecată de DNA, anul trecut, pentru că și-ar fi însușit bani din subvențiile primite de partid.

Potrivit comunicării publice făcute de procurori, Drăghici a folosit suma de 380 000 de euro ilegal pentru a-și cumpăra o casă în Pipera.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele