China și-a oferit susținerea pentru autoritățile din Hong Kong și poliția locală, avertizând că protestatarii violenți trebuie pedepsiți ferm. Declarațiile se încadrează într-un demers extrem de rar pentru autoritatea ce guvernează politica față de teritoriul semiautonom, relatează The Guardian.
Hong Kong este de două luni scena unor demonstrații pro-democrație considerate a fi cea mai mare provocare pentru autoritatea Beijingului după revenirea fostei colonii britanice sub autoritate chineză, în 1997.
În prima sa conferință de presă după 1997, Biroul pentru Hong Kong și Macao a declarat că protestele sunt „incidente oribile“ ce au afectat grav statul de drept.
„Nici o societate care respectă legea nu va tolera violența generalizată“, a spus purtătorul de cuvânt Yang Guang, precizând că violențele, pe care le pune în seama „unor radicali“, au dăunat grav prosperității și stabilității Hong Kong-ului.
„În viziunea noastră, cea mai mare problemă constă în faptul că activitățile criminale nu au fost oprite eficient. În prezent, cel mai important lucru pentru Hong Kong este pedepsirea crimelor violente în concordanță cu legea, restaurarea stabilității sociale și apărarea sistemului legislativ“, a comentat sursa citată.
Protestele au fost provocate de un proiect de lege ce vizează implementarea extrădărilor către China continentală, proiect în prezent amânat. Însă furia demonstranților a fost ulterior reorientată către poliție, acuzată de demonstranți de utilizarea excesivă a forței.
De asemenea, protestatarii și-au concentrat atenția asupra presupusei complicități între autorități și așa-numitele triade, grupările criminale din Hong Kong, după ce bărbați mascați au comis un atac extrem de violent asupra călătorilor de la metrou, la 21 iulie.
Conform purtătorului de cuvânt, „zvonurile“ cu privire la o implicare a poliției sau a Chinei în atacul de la metrou sunt „nefondate și jignitoare“.
În perfectă concordanță cu declarații anterioare ale mass media și ale altor oficiali de la Beijing, Yang Guang a criticat ferm „ingerințele“ străine, acuzând clasa politică din vest că încearcă să destabilizeze teritoriul.