Înainte de Alexandra şi Luiza a fost Larisa, crima care a șocat România în 2005

919
3 minute de lectură

Cazul „Larisa” a șocat o țară întreagă în 2005. Fata de 8 ani a fost dată dispărută în luna octombrie, iar două luni mai târziu trupul i-a fost găsit chiar în tomberonul de lângă blocul în care locuia. Tânărul de 17 ani care a ucis-o a fost condamnat la 20 de ani închisoare, iar acum este liber.

Înainte de cazul Alexandrei şi Luizei din Caracal, un alt caz, petrecut în urmă cu 14 ani, în Iași, a șocat întreaga țară. Larisa Chelaru, o fată de 8 ani, din Lunca Cetăţuii, din Iaşi, a fost violată şi omorâtă de un vecin, trupul ei a fost ascuns în subsolul blocului în care locuia şi, la două luni după ce a fost declarată dispărută, cadavrul a fost găsit în tomberonul de gunoi din faţa blocului.

Dispariţia Larisei a fost anunţată pe 18 octombrie 2005. Familia ei era disperată. Fotografia cu fata de 8 ani, îmbrăcată în uniformă, era peste tot. Poliţiştii au început căutările, presa vuia. Un taximetrist din Iaşi, după ce a aflat că este bănuit în dosar s-a sinucis în curtea Spitalului Socola. Disperat, tatăl Larisei a scris o scrisoare şi către Preşedinte, sperând să primească ajutor.

În decembrie, la două luni după ce a fost anunţată dispariţia fetei, familia primeşte cea mai sumbră veste: Larisa nu mai e în viaţă. Trupul ei a fost găsit de anchetatori chiar în tomberonul de lângă blocul în care locuia fata împreună cu fratele şi părinţii ei. Tot atunci a fost identificat şi autorul: Robert Ciobanu, un tânăr de 17 ani care stătea în acelaşi bloc.

În cadrul audierilor, Ciobanu şi-a recunoscut faptele şi le-a explicat anchetatorilor că a chemat-o în apartamentul său ca să o violeze, a bătut-o şi mai apoi a sufocat-o. I-a ascuns trupul în beciul blocului, iar mai apoi, după ceva vreme, l-a aruncat în tomberonul de la bloc.

Şeful IPJ Iaşi din acea vreme, Gheorghe Plai, a fost demis „pentru deficienţele înregistrate în activitatea la comanda instutuţiei”. Tot atunci au fost daţi jos din funcţie şi adjunctul său, Dumitru Tarcan, şi şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, Georgel Grumeza.

Robert Ciobanu a fost trimis în judecată pentru omor prin cruzime, viol şi perversiuni sexuale.

În timpul procesului de la Tribunalul Iaşi, tatăl Larisei s-a sinucis, când a aflat că avocaţii criminalului cer înjumătăţirea pedepsei. După puțin timp, magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe Robert Ciobanu la pedeapsa maximă: 20 de ani de închisoare şi a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Numai că schimbarea Codului Penal a însemnat schimbarea pedepsei pentru Robert Ciobanu. În februarie 2014, magistraţii i-au înlocuit pedeapsa de 20 de ani în Penitenciarul de Maximă Siguranţă cu una de 15 ani de internare într-un centru de detenţie.

În toamna aceluiaşi an, Robert Ciobanu a ieşit de pe poarta Penitenciarului pentru Minori de la Tichileşti după ce a ispăşit doar 8 ani de pedeapsă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele