UPDATE Tensiuni la Cimitirul Valea Uzului: Zeci de români au pătruns cu forța în cimitir

305
3 minute de lectură

UPDATE: În jurul orei 17.00, cimitirul a fost închis cu lacăt și lanț iar membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului. Ulterior, zeci de români au forțat intrarea în cimitir iar maghiarii au început să plece sub protecția jandarmilor, informează G4Media.ro.

Citiți aici materialul integral

Carmen Dan a făcut un apel la comuniune și înțelegere, în contextul ceremoniilor de Ziua Eroilor, care vor avea loc și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

Ministrul de Interne a făcut un apel și la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie.

„Un apel la comuniune și înțelegere! În contextul Sărbătorii Înălțării Domnului, consacrată și ca Zi a Eroilor, au loc mai multe manifestări religioase, de cinstire a eroilor neamului. Un asemenea ceremonial religios are loc și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, a scris ministrul de Interne pe Facebook, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”, potrivit G4Media.

La Cimitirul Eroilor din Valea Uzului au avut loc mai multe incidente.

Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a decis la finele lunii mai, interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariţiei unor incidente.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă.

Citiți și: Interzicerea accesului în cimitirul din Valea Uzului, atacată în instanță. Cum a izbucnit scandalul

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele