Columbia, asaltată de venezueleni veniți să cumpere alimente, după unda verde tactică dată de Maduro

134
2 minute de lectură

Mii de oameni au trecut graniţa sâmbătă în Columbia pentru a cumpăra alimente și medicamente după ce președintele venezuelean Nicolás Maduro a redeschis unul dintre punctele de frontieră dintre cele două ţări care au fost închise în ultimele patru luni, relatează Associated Press, preluată de Mediafax.

Mii de venezueleni se aflau la rând în apropiere de doua poduri internationale de lângă oraşul Cucuta, aşteptând ca documentele lor să fie verificate de oficialii columbieni, unii dintre ei purtându-şi copii pe umeri.

Persoanalul poliţiei de frontieră din Venezuela, îmbrăcaţi în uniforme verzi, au ajutat la verificarea mulțimii.

Guvernul socialist al națiunii sud-americane a ordonat închiderea granițelor cu Aruba, Bonaire, Curacao, Brazilia și Columbia în februarie, în timp ce opoziția a încercat să livreze alimente și medicamente în țară.

Cea mai mare parte a ajutorului a fost acordat de Statele Unite, un aliat cheie al liderului opoziției, Juan Guaido, care s-a declarat președintele legitim al Venezuelei în ianuarie. Dar Maduro a respins ajutoarele calificându-le drept o încălcare a suveranității Venezuelei și a interzis intrarea acestora în ţară.

În mai, guvernul a redeschis frontierele cu Aruba și Brazilia, dar Podul Internațional Simon Bolivar și Podul Internațional Francisco de Paula Santander cu Columbia au rămas închise până acum.

Odată cu redeschiderea, mulţimea a profitat de ocazia de a intra în țara vecină și de a-şi procura lucruri care nu pot fi găsite în Venezuela.

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a anunţat vineri că patru milioane de venezueleni, aproximativ 15% din populație, au părăsit țara.

Sâmbătă, trimisul special al UNHCR, Angelina Jolie, a vizitat o altă zonă a frontierei dintre Columbia și Venezuela pentru a afla mai multe despre condițiile cu care se confruntă migranții și refugiații și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la nevoile lor. Actriţa de la Hollywood s-a întâlnit cu voluntari și cu venezueleni și a vizitat un sat de corturi construit de UNHCR pentru migranții vulnerabili.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele