LIVE. Anticipate în septembrie peste Prut. Plahotniuc vrea și prezidențiale. Reacția lui Iohannis

531
10 minute de lectură

17.31 Înaltul reprezentantal UE, Federica Mogherini, și Comisarul Johannes Hahn au emis cu o declarație privind situația politică din Republica Moldova: „Uniunea Europeană este pregătită să lucreze cu Guvernul legitim democratic, pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectul pentru statul de drept şi democraţie ar trebui să rămână pilonii relaţiilor noastre. Acest lucru este, de asemenea, cel mai important lucru pe care cetățenii Republicii Moldova îl așteaptă și îl merită. Având în vedere deciziile luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii pentru actuala criză politică”.

15.16 Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut duminică un discurs prin care le-a transmis funcționarilor publici că noul Guvern dorește să elibereze instituțiile statului de controlul politic și a cerut susținerea acestora în perioada de transfer a puterii, transmite Mediafax.

„Voi sunteți temelia bunei administrări a țării. Politicienii vin și se duc, dar voi sunteți cei care guvernați cu adevărat această țară, prin competențele, cunoștiințele și loialitatea voastră față de Republica Moldova. Noul Guvern ales și învestit legitim pe care îl conduc își propune în primul rând să elibereze administrația de presiune și șantaj, astfel încât să fiți liberi, să vă faceți meseria în folosul oamenilor”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministrul a condamnat faptul că instituțiile publice s-au aflat în ultimii ani sub control politic și a garantat funcționarilor că acest lucru urmează să se schimbe.

„Ne dorim ca funcționarii publici să aibă o singură autoritate: legea. Știm că în ultimii ani ați fost presați să îndepliniți ordinele primite de la Partidul Democrat, iar acest lucru nu e normal într-un stat democratic”, a transmis Maia Sandu.

Noi, miniștrii din noul Guvern, vom desființa controlul politic asupra instituțiilor, așa încât dumneavoastră să vă îndepliniți atribuțiile doar în concordanță cu ce e scris în lege”, a adăugat prim-ministrul.

De asemenea, Maia Sandu a criticat faptul că Partidul Democrat nu dorește să predea puterea: „Țara noaștră trăiește acum vremuri de cumpănă. Fosta Guvernare oligarhică nu dorește să plece benevol de la putere și încearcă să vă mplice în jocurile ei murdare. Este important să conștientizați că trecerea pașnică a puterii depinde acum de voi. Încrederea oamenilor în instituții și în țară depinde acum de loialitatea voastră față de lege și cetățeni”.

Maia Sandu le-a cerut funcționarilor publici să susțină noul Guvern și să nu mai primească ordine de la Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat.

14.00 Platformei Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a dat publicității o declarație privind situația politică din Republica Moldova:

13.55 „Mergem pașnic acasă” și „să nu cădem pradă emoțiilor”, acesta a fost mesajul transmis de Vladimir Plahotniuc la sfârșitul mitingului de amploare organizat de PDM, scrie Agora.md.

12.55 Poziția Guvernului de la București față de situația de la Chișinău

12.30 Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, a cerut forțelor de ordine să nu încerce să blocheze activitatea instituțiilor statului, în contextul protestelor organizate duminică de Partidul Democrat, informează Mediafax.

„Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern, care trebuie să intre în funcție și să scoată țara din criza politică. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a Republicii Moldova, e susținut de majoritatea cetățenilor și de către prietenii noștri de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, că se folosește de forțele de ordine pentru a împiedica tranziția pașnică a puterii.

„Partidul Democrat vrea să folosească structurile de forță pentru a arunca țara în haos, petru a proteja un singur om: pe Plahotniuc”, a adăugat Maia Sandu.

„Ordinele pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Nu puneți în primejdie viața cetățenilor noștri pentru un om care și-a ieșit din minți”, a transmis Maia Sandu, asigurând că locurile de muncă al angajațiilor serviciilor de securitate nu vor fi puse în pericol.

„Atunci când pierzi puterea politică, trebuie să te retragi demn, nu să folosești cetățenii ca scut. Asigurați eliberarea instituțiilor de stat, pentru ca noul Guvern să își poată începe activitatea”, le-a transmis Maia Sandu forțelor de ordine din Republica Moldova.

„Vă ordon să vă faceți datoria față de țară și față de cetățeni”, a concluzionat prim-ministrul.

12.20 Miting PD în desfășurare la Chișinău. Vorbește liderul formațiunii, oligarhul Vladimir Plahotniuc: Este o lovitură de stat coordonată de Igor Dodon, omulețul verde, controlat din afara țării, le spune acesta oamenilor prezenți. Plahotniuc a repetat că alegerile anticipate vor avea loc pe 6 septembrie, iar concomitent să aibă loc și alegeri prezidențiale anticipate, potrivit Ziarul de Gardă.

Sursa: captură video

11.45 Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluție drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanșată de PSRM și Blocul ACUM. „Clasa politică este compromisă pentru că nu au reșit timp de trei luni să formeze un guvern”, a declarat Pavel Filip, potrivit www.zdg.md, preluat de Mediafax.

„În aceste condiții este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele”, explicat Pavel Filip.

„Mâine este o zi obișnuită în R. Moldova. Fac apel la calm și reținere, la respectarea legii și ordinii constituționale. Fac apel la politicieni să nu forțeze punerea în aplicare a acțiunilor care seamănă a lovitură de stat”, a afirmat Filip, care a transmis că va participa la manifestațiile din PMAN.

11.50 Reacția lui Igor dodon după suspendarea din funcția de președinte: „Un pas disperat pentru a profita de Curtea Constituţională, sub controlul Curţii Constituţionale, în scopul de a continua să uzurpeze puterea. Singura cale de ieșire este mobilizarea externă și internă. Presiune și rezistență față de uzurpatori” (sursa: Ziarul de Gardă)

11.40 Prima reacție a președintelui României, Klaus Iohannis, la situația încordată din Republica Moldova.

11.22 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, conform unui comunicat emis de CCM.

După ce a fost numit în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova prin intermediul unei hotărâri emise de CCM, Pavel Filip a decis dizolvarea Parlamentului.

“Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituție”, se menționează în comunicatul emis de CCM, citat de Mediafax.

09.50 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis suspendarea președintelui Igor Dodon. Pavel Filip urmează să dizolve Parlamentul, informează Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, judecătorii constituționali au decis că locul lui Dodon va fi luat, interimar, de premierul în exercițiu, Pavel Filip.

09.40 În timp ce Partidul Democrat și-a instalat deja scena în PMAN, zeci de microbuze și autobuze de ocazie au fost surprinse în această dimineață pe traseu, în timp ce se îndreptau spre Chișinău. Imaginile video au fost expediate în adresa redacției noastre de un cititor, scriu, duminică dimineață, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă.

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește din nou în ședință, duminică dimineață, începând cu ora 9.00, la o zi după ce deputații ACUM și PSRM au luat mai multe decizii cruciale.

Pe site-ul Blocului ACUM a fost postat duminică dimineață textul acordului temporar dinre ACUM și PSRM “în vederea dezoligarhizării și readucerii statului Republica Moldova în albia constituționalității”. Documentul poate fi consultat AICI.

Corturi

Situația a devenit tensionată la Chișinău spre seară, unde câteva zeci de persoane au înpotat în corturi instalate în centrul capitalei. „Noi am venit să protestăm împotriva blocului ACUM, împotriva PSRM-ului, trădătorii țării. Cine vrea să vândă țara asta? Dodon!”, declara sâmbătă seară un tânăr, citat de publicația Ziardul de Gardă.

O atitudine care coincide cu nemulțumirea PD, partidul controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, marele perdant al evoluțiilor d epe parcursul zilei de sâmbătă. (detalii AICI)

Mesajele UE și SUA

Pe acest fond, Uniunea Europeană cere autorităţilor din Republica Moldova, țară asociată la UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere, potrivit site-ului deschide.md, preluat de Mediafax.

„Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament și în lumina evoluțiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm și reținere. Oficialii aleși democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată la UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se menționează în comunicat.

Potrivit celor menționate, UE va sprijini în continuare Republica Moldova. În mod special, Serviciul se referă la combaterea corupției și asigurarea independenței sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului.

Ambasadorii din Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite au urmărit procedurile în parlament.

“Statele Unite sprijină eforturile partidelor politice din Moldova de a negocia un acord și de a depăși impasul politic în desfășurare”, a declarat ambasada SUA.

Ambasada Rusiei a cerut tuturor forțelor politice responsabile să evite destabilizarea, adăugând: “Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite”.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a felicitat blocul ACUM compus din partidele membre PAS și PPDA cu ocazia formării guvernului și asumarea conducerii Republicii Moldova. Într-un comunicat emis presei Daul a declarat că va susține Guvernul ACUM și afirmă că va condamna ferm „orice încercare a răsturna noul Guvern ales democratic”.

UE a încheiat o înțelegere privind legăturile comerciale și politice mai strânse cu Moldova în 2014 şi ajutoare, dar a devenit din ce în ce mai critică față de rezultatele Chișinăului privind reformele.

Sâmbătă au apărut câteva reacții politice și de la București.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele