Curtea de Conturi constată nereguli la Uniunea Scriitorilor

89
5 minute de lectură
Dan Lungu, fost contracandidat la președenția Uniunii Scriitorilor. Sursă: Facebook/Dan Lungu, senator USR de Iași

Echipa de audit a Curții de Conturi a făcut verificări cu privire la modul de cheltuire a banilor publici primiți de către Uniunea Scriitorilor din România, constatând existența unei serii de nereguli, pe care le-a semnalat într-un raport, se transmite într-un comunicat de presă publicat de Ziarul de Iași.

Verificarea realizată de Curtea de Conturi a României s-a desfășurat în perioada 06.05.2019 – 26.07.2019 și a făcut parte din acțiunea cu tema „Auditul financiar asupra contului de execuție a bugetului de stat pentru anul 2018 la Ministerul Culturii și Identității Naționale”.

O problemă sesizată a fost majorarea nejustificată a cuantumului finanțării de la un an la altul pentru aceleași proiecte. Mai mult, s-a observat că „proiectul Gala Poeziei Române Contemporane, Ediția a VIII-a” a beneficiat în cursul unui an de o finanțare dublă în cadrul proiectelor prioritare, prima finanțare fiind în valoare de 20.000 de lei, iar cea de-a doua finanțare în valoare de 51.583 de lei. Echipa de audit a recomandat recuperarea sumei decontate pentru cea de-a doua finanțare.

Reprezentanții Curții de Conturi au mai semnalat că nu există încă niciun împuternicit al Ministrului Culturii și Identității Naționale desemnat să verifice utilizarea banilor încasați de Uniunea Scriitorilor din aplicarea timbrului literar, în pofida prevederilor legii.

Amintim că existența timbrului literar a fost subiectul mai multor controverse, cum ar fi reacțiile editorului Gabriel Liiceanu de la Humanitas, care declara în 2015, cu privire la un nou proiect legislativ de atunci, că „legea timbrului literar este total împotriva legilor din Uniunea Europeană” și că „legea care reglementează această taxă este ilegală şi că ar trebui abrogată”. În decembrie 2017, Uniunea Scriitorilor a câștigat un proces cu Humanitas prin care editura a fost obligată să plătească timbrul literar neplătit timp de trei ani.

Informațiile referitoare la problemele în gestionarea și cheltuirea fondurilor publice de către Uniunea Scriitorilor fac parte dintr-un răspuns primit, în urma solicitării unor informații de interes public, de către Dan Lungu, senator USR. Prozator și om politic, acesta a fost contracandidat la ultimele alegeri, în 2018, pentru șefia Uniunii Scriitorilor, alegeri câștigate de Nicolae Manolescu, aflat astfel la al patrulea mandat.

Nicolae Manolescu a fost ales prima dată în funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor în anul 2005, fiind reales în această funcție în 2019 și 2013. Pe data de 12 martie 2013, a fost modificat statutul organizației astfel încât președintele uniunii să poată avea mai mult de două mandate.

Ulterior, în ianuarie 2015, a avut loc un scandal în jurul premiului Mihai Eminescu „Opera Omnia”, acordat lui Gabriel Chifu, poet care deține și funcția de vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, în urma unor voturi manipulate de către președintele juriului, Nicolae Manolescu, care a schimbat ad-hoc regulamentul intern al juriului astfel încât Gabriel Chifu să obțină mai multe puncte decât Mircea Cărtărescu.

Ca reacție la acest scandal, o parte restrânsă din membrii organizației au încercat atunci să propună o reformă de transparentizare a organizației, pe care Nicolae Manolescu a refuzat s-o discute în ședință. Aceștia au format Grupul pentru Reforma USR, care a demarat o serie de procese în vederea delegitimării juridice a Uniunii Scriitorilor, despre care spuneau că funcționează în baza unor documente din perioada comunistă care nu ar mai fi valide. În urma pierderii acestor procese, cea mai mare parte a reformiștilor s-au regrupat în cadrul organizației Liga Literară din România.

„A trecut ceva timp de când luptăm pentru transparența în finanțele uniunilor de creație, pentru că banii cheltuiți bine înseamnă mai multe proiecte pentru scriitori și artiști. Din păcate, Uniunea Scriitorilor din România nu a răspuns la nicio astfel de solicitare privind transparentizarea bugetului. În lipsa transparenței, când nu se fac verificări constante și când nu există interes din partea autorităților pentru rapoartele celor care cheltuiesc banii publici, finanțele ajunse la destinatar se împuținează văzând cu ochii. Iar atunci când vorbim despre breasla noastră literară, despre scriitori, este cel mai limpede că banii devin din ce în ce mai puțini – pentru că putem vedea cu ochiul liber cum ei, destinatarii finali, au de suferit de pe urma proastei administrări a finanțelor publice. Scriitorii, de la cei tineri la cei în vârstă, cu toții au nevoie de ajutor. De la sprijinirea debutului, la rezidențe și burse de creație, la ajutoare sociale sau campanii de promovare a lecturii – toate ar trebui să se regăsească pe primele locuri în cheltuielile Uniunii Scriitorilor”, a declarat Dan Lungu.

Acesta a mai adăugat și faptul că se bucură dacă instituțiile statului au început să facă lumină în cheltuirea finanțelor publice la Uniunea Scriitorilor, pentru că asta înseamnă mai mulți bani pentru proiectele câtor mai mulți scriitori. Totodată, a solicitat pe această cale noului Ministru al Culturii să vegheze la transparența și legalitatea cheltuielilor realizate din finanțările pe care le acordă, precum și la corecta gestionare a fondurilor provenite din timbrul literar.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele