Dăncilă președinte! Singura soluție pentru PSD, o variantă bună pentru toată lumea

154
4 minute de lectură

Desemnarea Vioricăi Dăncilă drept candidatul PSD la prezidențiale aranjează ambele tabere – și puterea, și opoziția.

Pentru PSD ea este opțiunea care s-a impus logic, rațional, natural. Mai ales că era și unica.

Pe Viorica Dăncilă o recomandă funcția deținută în partid, funcția deținută în guvern și, mai presus de asta, o recomandă starea de fapt din PSD.

La acest din urmă capitol, două sunt argumentele. 

Pe de o parte, epoca Dragnea a castrat partidul de minime șanse la ascensiunea unui personaj ușor mai sofisticat, iar aici trebuie notat și faptul că Viorica Dăncilă este ea însăși o fidelă continuatoare a deciziilor de conclav și a blocării oricărui pretendent capabil să pună în pericol noul leadership. 

Pe de alta, PSD din era Dăncilă este același cu cel din era Dragnea. Cu alte cuvinte, agenda sa antireformistă rămâne în picioare, la fel și rolul decisiv al baronilor. 
Aceasta fiind matricea, desemnarea lui Dăncilă se pliază perfect.

La rândul său, opoziția nu are decât să aplaude și să le mulțumească baronilor și consultanților din jurul actualului premier, care au pregătit cu atâta migală scena pentru noul actor principal.

În primul rând pentru că funcția deținută la Palatul Victoria face din Viorica Dancilă o țintă generoasă pentru pentru candidați precum Klaus Iohannis și Dan Barna.

Performanțele economice modeste, politicile dăunătoare prin care statul a angajat cheltuieli publice mult dincolo de posibilități, dar și starea aproape de dezastru în care Guvernul Dancilă a adus justiția și proiecte strategice pentru România, precum exploatarea gazelor din Marea Neagră, îi vor putea fi imputate direct și documentat nu lui Dragnea, ci Vioricăi Dancilă.

Oricâte artificii retorice și oricâtă relativizare a istoriei recente vor fi tentați să facă Dancilă și consilierii săi, realitatea rămâne neschimbată: candidata PSD a fost premier și înainte și după ieșirea lui Liviu Dragnea din peisaj. 

Faptul de a poza cu lejeritate într-o biată marionetă a fostului lider al PSD, pentru a justifica ceea ce a ieșit prost, nu o va ajuta pe candidata Dăncilă să convingă o plajă largă de oameni să îi acorde votul pentru funcția supremă în stat.

Genul acesta de fugă de răspundere o fi având eficacitatea sa în lupta internă cu Gabriela Firea, dar odată ieșită din bula din Kisselef, metoda își va arăta rapid limitele.

Rămâne însă de văzut în ce măsură opoziția va profita fără rest de oportunitatea ivită.
Amorțeala din ultimele săptămâni ne-ar putea tenta să conchidem că liderii PNL și USR PLUS nu au depășit pe deplin euforia câștigării alegerilor europarlamentare coroborată cu încarcerarea lui Dragnea.

Preocupați cu aranjamentele interne legate de prezidențiale, dar și ispitiți de exercitiul sabotării reciproce pentru a lua ochii electoratului nemulțumit de PSD, cei de la PNL, USR și PLUS au lăsat-o vizibil mai moale cu expunerea proastei guvernări care a continuat și după prăbușirea lui Dragnea.

Sigur că au timp să se dezmeticească și să reia cadența de dinainte de 26 mai, dar ar fi ideal să înțeleagă faptul că fiecare ocazie nefructificată și fiecare săptămână care trece ușor pentru PSD și Viorica Dăncilă oferă timp prețios de vindecare unui inamic politic care a mai revenit spectaculos și cu alte ocazii.

Doar astfel poate fi întărită predicția Gabrielei Firea, marele perdant al luptelor intestine din PSD: „Câtă vreme doamna premier – de 3-4 ani, nu de ieri-azi – nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului, nu are cum să fie candidatul PSD de succes. Și nici nu are șansă să crească precum alți candidați”.

Citiți și: Un rol istoric pentru opoziție

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele