Danileț, în vizorul Inspecției Judiciare. Reacție rapidă a judecătorului

243
6 minute de lectură

Inspecția Judiciară a anunțat, joi, declanșarea unei acțiuni disciplinare față de judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, în prezent magistrat la Tribunalul Cluj, informează Mediafax.

Judecătorului i se reproșează că a făcut afirmații ofensatoare, cu implicații politice la adresa unor instituții și persoane.

,,Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Danileţ Vasilică Cristi – judecător la Tribunalul Cluj pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare’’, transmite Inspecția Judiciară.

Sursa citată arată că judecătorul Cristi Danileț a acordat un interviu în care a făcut afirmații care au avut rolul de a ofensa persoane sau instituții, afirmații cu implicații politice sau care afectează imparțialitatea judecătorilor. 

,,S-a reţinut că judecătorul, în afara programului de serviciu, a acordat un interviu în cadrul căruia a formulat afirmaţii de natură să ofenseze alte persoane sau instituţii, cu implicaţii politice sau care afectează imparţialitatea autorităţii judecătoreşti”, se mai arată în documentul Inspecției Judiciare. 

Acţiunea Inspecției Judiciare va ajunge pe masa Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta va decide cu privire la răspunderea judecătorului Cristi Danileț. 

Documentul citat arată că printre afirmațiile ofensatoare ale judecătorului la adresa unor instituții se numără: „un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere”; „comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii”; „un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie”, „o anomalie de la CCR”, „un fel de mutaţie în activitatea Curţii Constituţionale”; „unii decidenţi din România au carenţe în ceea ce priveşte dreptul internaţional”. 

Totodată, sursa citată mai precizează că, în ceea ce privește afirmațiile ofensatoare cu implicații politice, Danileț a folosit sintagme precum: „să găsim soluţii de presiune externă asupra autorităţilor politice responsabile pentru ca justiţia să fie lăsată în afara intereselor sau bătăliilor politice”; „Ordinea de drept nu poate fi lăsată la mâna decidenţilor politici, atât timp cât deciziile lor sunt arbitrare”; „într-un stat de drept, guvernarea nu se face după cum vor conducătorii, ci potrivit principiului democraţiei constituţionale, în care ceea ce se urmăreşte este interesul public, nu interesul unui grup sau al unui partid”. 

De asemenea, cu privire la afirmațiile care afectează imparțialitatea judecătorilor, Inspecția subliniază următoarele: „mai suntem câţiva magistraţi care ne întâlnim oficial dar şi neoficial, cu reprezentanţi ai UE sau ai ambasadelor străine, cărora le spunem situaţia din România”; „după părerea mea, soluţia ar fi una singură: blocarea activităţii în instanţe şi parchete, timp de o lună, exact cum s-a întâmplat în 2009, şi atenţionarea întregii Europe că ceea ce se întâmplă în România este inadmisibil: justiţia este îngenunchiată, iar infractorii victimizaţi”; dacă ar fi să iau eu decizii, dacă aş fi un lider de asociaţie, asta aş face: aş cere colegilor judecători „Pixul jos!”; „o anomalie de la CCR, identică cu cea din instanţele ordinare: întâi se dă soluţia, după care mai apoi ea se motivează, contrar practicilor europene, unde hotărârea se publică odată, în întregime”.

“Accept provocarea. Promit să recidivez!”

Judecătorul Cristi Dănileț a reacționat, tot joi, printr-o postare pe contul său de Facebook.

Mai jos, postarea integrală:

Inspecția a decis să solicite CSM sancționarea mea pentru că am dat interviu la Revista 22. Probabil dacă aș fi dat la mocirla.tv sau rahat.ro ar fi cerut să fiu premiat și chiar avansat.
În fine, eu dau interviuri la presă din anul 2003 (sute de interviuri), scriu pe blog din anul 2007 (peste 650 de postări) și pe FB din anul 2010 (peste 15 mii de postări). Niciodată până anul acesta nimeni nu a adus vreo obiecție cu privire la cele susținute de mine cum că aș încălca legea statutului magistraților. Mai mult, am educația necesară să nu atac vreodată persoane sau instituții, ci să amintesc de principii, atragând atenția publicului cu privire la încălcarea regulilor statului de drept și ale independenței justiției. Știu că am deranjat, dar nici nu mi-am propus să mă placă careva. Într-o țară în care e ceva comun dictonul „legea e făcută ca să fie încălcată” a spune cuiva că încalcă legea te face instantaneu dușman. Promit să recidivez de câte ori am ocazia, cu orice risc.
Constat că prin comunicatul de presă trimis la toată presa Inspecția își permite să mă arunce în gura presei pentru a fi devorat mai înainte de a avea parte de judecata CSM și fără a face referire măcar la vreo apărarea a mea. Altfel, publicul ar fi văzut cum am aruncat în aer punct cu punct așa zisele acuzații cu documente imbatabile și cu martori aflați în afara oricărei îndoieli.
Mai constat că în opinia Inspecției Judiciare delictul de opinie a magistraților trebuie sancționat, contrar documentelor internaționale care nu numai că ne garantează libertatea de exprimare, dar care afirmă că e îndatorirea noastră să reacționăm când democrația e în pericol. Evident, trebuie să fiu dat ca exemplu negativ pentru tot sistemul, în scopul intimidării oricui din justiție care vrea să vorbească despre derapajele instituționale. Faptul că am avut curajul să afirm la sfârșitul anului trecut că ministrul justiției nenorocește justiția și la începutul acestui an că doar protestele mai pot rezolva ceva în justiție, a determinat numai puțin de patru acțiuni ale Inspecției împotriva mea în primele trei luni ale anului 2019, din care două au fost deja respinse. 
Ei bine, accept cavalerește provocarea Inspecției: mă voi bate cu întreaga instituție, voi contesta hotărârea CSM despre care nu mă îndoiesc că mă va sancționa, voi dovedi că se înșeală ambele instituții când vor să pună căluș magistraților ce apără independența justiției, după care o să îmi văd mai departe de interviuri privind organizarea puterilor și funcționarea statului, ele fiind conforme cu fișa postului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele