Dialog încordat în CSM pe tema validării mandatului lui Lucian Netejoru la șefia Inspecției Judiciare

Discuțiile din plenul CSM au fost tensionate pe marginea validării rezultatelor concursului pentru ocuparea funcției de șef al IJ. Procurorul Cristian Ban a caracterizat concursul ca fiind un joc al copilăriei, în vreme ce judecătoarea Gabriela Baltag i-a menționat că a fost depășit acest moment.

56
3 minute de lectură

ACTUALIZARE. Plenul CSM a validat, în urma dezbaterii din plenul de miercuri, rezultatul concursului pentru ocuparea funcției de șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru obținând, astfel, un nou mandat la conducerea instituției, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din Consiliu.

„Această procedură mă trimite cu gândul la un joc al copilăriei: Ala bala portocala. Aș mânca o portocală. De ce una și nu șapte? De ce șapte și nu 30? Cam așa s-a întâmplat și în această comisie. Au fost 3 membri ai Comisie, care au stabilit un punctaj minim în afara legii, a regulamentului. (…) Acum vin și eu să întreb: de ce 25 și nu 10? De ce 10 și nu 75? Răspunsul nu îl găsim nici în lege, nici în regulament. De aia eu zic că această ala bala portocala este neregulamtnerară din punctul meu de vedere. E destul grav că 3 membri, în baza acestor criterii stabilite în mod arbitrariu, a și anulat fișele celoralți”, a spus procurorul Cristian Ban, în plenul CSM.

În replică, judecătoarea Gabriela Baltag a ținut să sublinieze că „acest plen a depășit momentele din copilărie”.

Cristian Ban: Am reușit să vă smulg un zâmbet.

Gabriela Baltag: Chiar deloc. Nu am ce face, pentru că sunt față în față cu dumneavoastră.

Cristian Ban: Dacă vreți, mă întorc cu spatele.

Gabriela Baltag: Vorbeați că nu avem temei legal. (Ban o întrerupe pe Baltag, n.r.) Domnule procuror, dacă-mi dați voie. De regulă, un judecător nu e intrerupt de un procuror.

Cristian Ban: Noi suntem de categoria a doua. (râde, n.r.)

Gabriela Baltag: Cu iertări pentru cei care nu fac acest lucru. (…) Aici fișa de notare cuprinde chiar la fnal mențiunea: dacă nu sunt puse cel puțin 1 sau 4 maxim, se anulează. Domnul procuror, lăsând la o parte starea dumneavostră de bine. Așa imi pare, că sunteți bine dispus”, a fost dialogul dintre cei doi, din plenul CSM.

Discuțiile au avut loc pe marginea validării rezultatelor concursului pentru ocuparea funcției de șef al Inspecției Judiciare, Bogdan Mateescu anunțând deja că va vota pentru „invalidare”. Potrivit acestuia, (părere împărtășită și de Ban) concursul ar fi fost derulat în afara regulamentului.

Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent.

Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte. Netejoru a obţinut, astfel, un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei, după ce a susţinut interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, care a condus comisia din care au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chiş şi Florin Deac.

Mandatul lui Lucian Netejoru la Inspecția Judiciară s-a încheiat pe 1 septembrie anul trecut, însă din acel moment, el a condus instituția ca interimar.

Citiți și: Plenul CSM în care trebuia discutat despre concursul pentru șefia Secției speciale de investigare a magistraților, amânat

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele