LIVE Papa Francisc încheie prima zi, pe Twitter: Sfântului Duh îi place să creeze unitate

170
19 minute de lectură

20.35 Papa Francisc a scris, vineri seară, pe Twitter, impresia sa privind vizita în România, și a precizat că „Sfântului Duh îi place să creeze unitate din cele mai frumoase diversități”.

„Sfântul Duh iubește să formeze unitate din cele mai frumoase și armonioase diversități #ApostolicJourney #Romania”, a scris Papa Francisc pe Twitter.

19.48 Papa Francisc s-a îndreptat spre Piața Revoluției, după slujba de la Catedrala Sfântul Iosif, unde a salutat pelerinii adunați în număr mare, în ciuda ploii. Suveranul a fost ovaționat și aplaudat, relatează Mediafax.

Prima zi a papei în România s-a încheiat cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul “Să mergem împreună”.

18.10 Papa Francisc a sosit, vineri, cu papamobilul, la Catedrala Catolică Sfântul Iosif din Capitală, fiind aplaudat de mii de români prezenți pe traseu, care au venit cu steaguri și flori. Sfântul Părinte va ține o predică în fața pelerinilor, informează Mediafax.

Suveranul Pontif s-a oprit , la coborârea din papamobil, și a salutat mulțimea, fiind aplaudat minute bune în șir la intrarea în Catedrala Sfântul Iosif.

Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul “Să mergem împreună”.

16.59 Papa Francisc a ajuns la Catedrala Mântuirii unde va rosti rugăciunea „Tatăl nostru”

16.50 Papa Francisc, la Patriarhie: Să nu cedăm seducției unei culturi a urii, a individualismului

16.31 Patriarhul Daniel, către Papa Francisc: Vă dorim multă sănătate și mulți ani de viață

15.50 Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhal, unde va avea o întrevedere privată cu Patriarhul Daniel

13.49 Papa Francisc a coborât din mașină și a salutat, vineri, cele câteva sute de persoane care așteptau în curtea Palatului Cotroceni, la plecare.

Următoarea întâlnire pe care Suveranul Pontif o va avea în București va fi una privată cu Patriarhul Daniel, la Palatul Patriarhal, informează Mediafax.

GALERIE FOTO Papa Francisc în România | Momentele primei părți a zilei

13.25 Declarațiile Sanctității Sale Papa Francisc:

 • Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier pentru invitația de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic și pe membri societății civile. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească.
 • Îl salut cu drag pe episcopi, preoții și toți membrii Bisericii Catolice.
 • Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea și când țara dvs deține președinția Consiliului UE, la 30 de ani când țara dvs s-a eliberat de la regimul comunist.
 • Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtasă la spiritul național. De aceea dorește să contribuie la clădirea societății și a vieții civile și spirituale pe aceste frumos tărâm al vostru, al României.
 • Domnule președinte, dorim României prosperitare și pace, invoc asupra familiei dvs, asupra tuturor celor prezenți, ca și asupra întregii populații a țării belșugul și să vă binecuvânteze Maica Domnului.
 • Dumnezu să binecuvânteze România.
 • Trebuie să recunoastem că transformările au comportat apariția unor obstacole care nu au fost mereu de gestionat. Mă gândesc la fenomenul imigrației care a implicat mai multe persoane.
 • Sanctitatea Sa a făcut referire și la românii din Diaspora:
  Mă gândesc la depopularea atâtor sate. Mă gândesc la consecințele pe care toate acestea le pot avea asupra calității vieții și la slăbirea rădăcinilor voarte culturale.
 • Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor îmbogățesc cultura altor țări.
 • A merge împreună ne cere noblețea de a renunța la ceva din propria noastră viziune astfel încât să creăm o armonie în scopuri pe care le împărtășim.
 • O societate în care cei mai slabi, săraci, ultimii să nu fie văzuți ca indezirabili, niște cetățeni și frați pe care trebuie să îi includem pe deplin în viața civilă.
 • Atunci când o societate se ocupă de soarta celor mai puțin avantajați abia atunci se poate numi o societate civilă.

13.15 Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

 • Este o mare bucurie pentru mine ca în calitate de Președinte al României și în numele tuturor românilor, să vă primesc la București, la Palatul Cotroceni, și să vă urez «Bun venit în România!».
 • Vă veți afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, și sunt convins, Sfinte Părinte, că în București, la Iași, la Șumuleu Ciuc și la Blaj veți fi întâmpinat cu cea mai mare căldură.
 • Veți putea cunoaște țara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a denumit-o, atât de frumos, «grădina Maicii Domnului».
 • La rândul nostru, ne vom bucura să fim gazdele Episcopului Romei, locul rădăcinilor noastre de limbă și de credință.
 • Vizita Sanctității Voastre are loc într-o săptămână care, pentru credincioșii catolici, se află între Înălțare și Rusalii, iar pentru credincioșii ortodocși precedă Prăznuirea Înălțării Domnului.
 • La finalul vizitei sale în România, Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat, la 9 mai 1999, un puternic mesaj de încredere în viitorul țării noastre, în vocația sa europeană, în rolul civilizației noastre de punte între Occident și Orient.
 • Astăzi, vă pot mărturisi că mesajul primit atunci a rodit, iar România și-a regăsit destinul în familia Europei unite. În urmă cu mai puțin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forță de românii din țară și de cei din străinătate.
 • Diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator și de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală.
 • În faţa provocărilor contemporane, cetățenii României privesc vizita Sanctității Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptății și la o lume a iubirii dintre oameni.
 • În această perioadă, România își exercită primul mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Așa cum ați subliniat în diferite ocazii, trebuie să avem grijă de casa noastră – Europa.
 • Am avut privilegiul de a-i găzdui pe liderii europeni la Sibiu, pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, pentru un important moment de reflecție asupra viitorului Europei.
 • Vă împărtășesc cu satisfacție că, prin Declarația politică adoptată la Summitul de la Sibiu, națiunile europene și liderii Europei și-au reafirmat cu claritate voința de a lucra împreună pentru o Europă reunită în pace și democrație, o singură Europă, condusă de valorile și libertățile sale.
 • Cetățenii României au cunoscut direct tragica experiență a totalitarismului, lipsa libertății, înstrăinarea forțată de valorile creștine. Vizita Sanctității Voastre vine la un an de la Centenarul Marii Uniri și la împlinirea a trei decenii de când ne-am regăsit, prin jertfă, exercițiul drepturilor fundamentale, inclusiv al libertății de expresie și conștiință.
 • Astăzi, românii îl slăvesc pe Cel de Sus fără teamă și fără nicio piedică, în limba română ori în limbile tuturor minorităților naționale.
 • Beatificarea episcopilor martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, este și un înalt omagiu adus tuturor celor care s-au sacrificat în perioada comunistă pentru libertate și pentru credință.
 • Vizita Sanctității Voastre are și o semnificație majoră pentru relațiile României cu Sfântul Scaun, anticipând aniversarea, în anul 2020, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Relațiile politico-diplomatice dintre România și Sfântul Scaun sunt foarte bune, bazate pe o constantă comunicare.
 • În ziua aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice bilaterale, respectiv la 15 mai 2015, ne-am întâlnit, Sfinte Părinte, și am avut atunci onoarea de a vă adresa invitația de a vizita țara noastră.
 • Într-o lume marcată de fenomene complexe, Europa are nevoie astăzi, poate mai mult decât oricând, de modele de conviețuire pașnică, de modele de dialog între majoritate și minorități, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranței și a respectului reciproc.
 • România este un exemplu de bună practică, prin modul în care a asigurat și asigură respectarea drepturilor persoanelor aparținând celor 20 de minorități naționale istorice de pe teritoriul său.
 • Pusă sub semnul generozității, al solidarității sociale şi al înțelegerii dintre civilizații, misiunea pe care o desfășurați în lume este bine-cunoscută și apreciată în țara noastră.
 • În bisericile catolice de rit latin și oriental, în bisericile ortodoxe, în cele ale altor culte creștine, ca de altfel și în locurile de rugăciune ale celorlalte culte recunoscute prin lege în România, sunt la loc de cinste valorile care își au izvorul în iubirea aproapelui, la care Sanctitatea Voastră face apel de fiecare dată. Împărtășirea acestui dar este temelia bunelor relații dintre culte în țara noastră.
 • În România, țară cu o populație majoritar ortodoxă, angajamentul statului pentru garantarea libertății religioase a condus la un dialog interconfesional marcat de un profund respect reciproc. Acest climat se oglindește binefăcător și în ospitalitatea pe care Biserica Catolică o oferă în Europa diasporei noastre, pentru care doresc să vă mulțumesc în mod deosebit!
 • Mesajele Sanctității Voastre îndeamnă la empatie și acțiune în fața sărăciei, violenței, migrației, fragilizării comuniunii sufletești dintre oameni, agresării mediului sau consumerismului.
 • Societatea românească rezonează la chemările de solidaritate și responsabilitate ale Sanctității Voastre. Pășim alături de Sanctitatea Voastră cu încredere pe această punte, pentru a clădi o lume a păcii și a împlinirii umane, o grădină a Maicii Domnului pentru toți, spre care trebuie «Să mergem împreună!». 

12.37 A început întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Papa Francisc.

12.23 Suveranul pontif a ajuns la Palatul Cotroceni, unde este primit de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Mediafax, Sanctitatea Sa va avea azi întrevederi cu șeful statului și cu premierul Viorica Dăncilă.

La evenimentele de la Cotroceni participă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În public, la ceremonia oficială pentru primirea Suveranului Pontif se află copii și tineri de la Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Studenților din România, Consiliul Tineretului din România, Școala Concordia, copiii de la corurile Campus Mundi/ Madrigal, Cercetași și Asociația Națională a Surzilor din România.

12.15 Pe Calea Victoriei, din Loganul său, Papa Francisc salută mulțimea de oameni care au ieșit să îl întâmpine.

12.12 Coloana oficială a Suveranului pontif a trecut de Piața Victoriei, intrând pe Calea Victoriei. În scurtă vreme începe ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni.

12.07 Coloana oficială se îndreapăt spre Palatul Cotroceni, de-a lungul traseului Papa fiind întâmpinat de mii de români. Coloana a trecut de Piața Presei.

11.54 Oamenii au coborât din mașini pe DN1, la intrarea în Capitală, ca să aplaude mașina în care se află Papa Francisc, suveranul pontif ajungând pe teritoriul românesc în urmă cu circa 40 de minute, informează și Mediafax.

Pe sensul opus, oamenii au oprit mașinile și au coborât din autoturisme pentru a face poze și a aplauda.

11.47 Papa Francisc și delegația sau au pornit spre Palatul Cotroceni. Suveranul pontif se află într-un automobil Dacia Logan albastru.

11.43. În acest moment președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, pleacă de la Aeroportul Henri Coandă, șeful statului urmând a-l primi pe Papa Francisc la Palatul Cotroceni.

11.37 Papa Francisc îi salută pe înalții ierarhi ai Bisericii Catolice și ai Bisericii Ortodoxe Române, cale l-au așteptat pe Aeroportul Henri Coandă.

Primirea Sanctității Sale Papa Francisc este transmisă live și de Administrația Prezidențială – AICI.

11.34 Președintele Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Papa Francisc. Publicul scandează: “Vivat Papa!” și “Bine ați venit!”

“Este o mare plăcere să vă avem pe pământ românesc”, i-a spus președintele Klaus Iohannis Papei Francisc, în timp ce Carmen Iohannis i-a transmis, la rându-i, “suntem fericiți să vă avem aici”, informează Mediafax.

11.18 ANM anunță cod portocaliu de ploi puternice în 23 de județe și București, pe timpul vizitei Papei. Codul intră în vigoare de la ora 15.00.

11.15 Papa Francisc va fi întâmpinat și de doi copii, frate și soră, în vârstă de 12 și 13 ani, îmbrăcați în port popular, greco catolici, din familia unui erou al neamului, Augustin Vișa, care a fost arestat pe vremea lui Antonescu.

Sute de oameni așteaptă, la ora transmiterii știrii, în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu și Piața Victoriei, zonă în care coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă pentru ca Papa Francisc să-i salute pe cei prezenți.

Papa este întâmpinat și de președintele Klaus Iohannis și soția sa. Primirea Sanctității Sale Papa Francisc este transmisă live și de Administrația Prezidențială – AICI.

Sursa: captură video

11.12 Papa Francisc a ajuns în România. Avionul care îl aduce de la Roma a aterizat pe Aeroportul Henri Coande din București.

La fața locului, Suveranul pontif este întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. Sunt și copii la aeroport, cica 200, care îl așteaptă pe Papa Francisc.

10.53  Avionul cu Papa Francisc a intrat în spațiul aerian al României, suveranul pontif urmând să efectueze o vizită istorică în țara noastră până duminică, 2 iunie.

09.00 Aeronava companiei Alitalia a decolat de la Roma spre București (mai jos, principalele repere ale programului).

Sursa: captură video

Vizita Papei Francisc în România începe astăzi. Suveranul pontif va fi prezent la București, Iași, Blaj și Șumuleu Ciuc. Reporter Global vă ține la curent, pe parcursul zilei, cu principalele momente ale vizitei papale.

Călătoria apostolică a Papei Francisc în România, care se încheie duminică, are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună!”.

Programul primei zile

În prima zi, la București, programul Papei Francisc prevede întâlniri oficiale, dar vor fi și adunări publice.

Vineri, la sosirea în România, Papa Francisc va fi întâmpinat de către președintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, la ora 11:25, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:05, anunță Administrația Prezidențială, preluată de Mediafax.

La 15.45, Papa Francisc va merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întrevederea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei.

Citiți și: Interviu cu Eduard Fartan: Papa Francisc încearcă să (re)propună calea bucuriilor simple

Întrevederea cu reprezentanții Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei și a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru.

Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

Organizatorii evenimentului „Papa la București” au anunțat surprize pentru cei veniți să îl vadă pe Suveranul Pontif – corul Madrigal, Corul de copii Cantus Mundi, Orchestra Simfonică București și Monica Anghel vor susține un program artistic, iar pelerinii vor primi de la organizatori un suvenir.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunțat că vor fi suspendate joi orele de curs în 110 școli din Capitală, iar vineri, atunci când va sosi în țara noastră Papa Francisc, în toate unitățile de învățământ preuniversitar din București, fie că sunt de stat sau particulare.

Totodată, mai multe trasee au fost deviate și câteva linii suplimentate de STB pe timpul vizitei Papei Francisc în Capitală.

Papamobilul Dacia

Papamobilul pentru vizita Sanctității sale Papa Francisc în România a fost conceput de uzina Dacia și SPP, în urma unei analize riguroase, informează reprezentanții SPP. Automobilul a fost deja văzut și agreat de Suveranul Pontif, echipa SPP fiind primită în aprilie, la Vatican.

Citiți și: Papa Francisc, eroul religios îmbrățișat de cultura pop

De altfel Papamobilul românesc a fost conceput ca urmare a unei analize minuţioase a prezenţei Papei Francisc în alte ţări, care conform tradiţiei au oferit şi pus la dispoziţia Suveranului Pontif pentru deplasare, maşini de producţie autohtonă.

Sanctitatea sa Papa Francisc a văzut deja Papamobilul și l-a agreat.

Protecția

Membrii echipei Serviciului de Protecţie şi Pază, desemnaţi să asigure protecţia Papei pe toată durata vizitei în România, au fost selectaţi dintre ofiţerii cu experienţă, care au participat la misiuni ale SPP în teatrele de operaţii.

Echipa SPP a fost primită, în cursul lunii aprilie, la Vatican, iar Papa Francisc și-a manifestat încrederea în profesionalismul ofițerilor de protecție, pe care i-a binecuvântat.

Citiți și: Echipa de fotbal feminin a Vaticanului, biecuvântată de Papa Francisc

De asemenea, din echipa de protecţie din România a Suveranului Pontif fac parte, pe lângă ofiţerii români, alți doi ofiţeri din garda Vaticanului, unul dintre ei fiind chiar aghiotantul personal.

Echipa SPP a desfăşurat şi o misiune comună la Roma cu echipa de protecţie a Vaticanului.

Citiți și: Papa, despre avort: “E îngăduit să angajezi un asasin pentru a rezolva o problemă?”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele