Vicepremierul României, Dan Barna, a anunțat luni, 15 februarie, că proiectul de lege care are ca scop eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va fi pe agenda birourilor permanente pe 16 februarie.
Potrivit lui Barna, este o prioritate rezolvarea întregii probleme a eliminarea pensiilor speciale, dar fiecare categorie trebuie abordată separat.
La sfârșitul ședinței coaliției de guvernământ, vicepremierul a spus că chiar și proiectul de lege ar putea fi amânat, întârzierea nu va fi de mai mult de o săptămână. Miercuri, 17 februarie, va fi pe ordinea de zi a ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului.
„Eu vreau să ieșim din logica aceasta a ipocriziei retorice, pe care o vedem pe diverse spații media legată de pensiile speciale. Fiecare categorie de pensii, numită specială la modul generic, trebuie să aibă o reglementare şi o lege distinctă tocmai pentru a evita problemele de constituționalitate pe care le-am avut în legislatura anterioară. Într-adevăr, colegul meu, vicepremierul Kelemen Hunor, și-a exprimat niște rezerve legate de această abordare, dar ceea ce spune este hai să facem pașii pe care putem să-i facem. Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt un pas firesc, logic. Pentru celelalte categorii avem grupul de lucru prin care analizăm care este abordarea sustenabilă și funcțională juridic, astfel încât să putem lua deciziile de a rezolva această situație, fie că rezolvarea înseamnă impozitarea, în unele situații, unde CCR a spus că nu se poate mecanismul acesta al eliminării, fie eliminare în alte situații”, a detaliat vicepremierul.
La începutul acestei luni, liderul partidului de guvernământ PNL, Ludovic Orban, a anunțat că nu va exista o creștere a pensiilor în 2021. PNL la guvernare spune că următoarea creștere a pensiilor nu va avea loc decât în ianuarie 2022, ignorând propriile promisiuni făcute în timpul alegerilor generale de anul trecut pentru o creștere de 8,1% în 2021.