Frauda pentru milioane? A fost acuzat sculptorul Bolborea

Un sculptor român Ioan Bolborea a fost acuzat de înșelăciune în valoare de 3,7 milioane de euro după ce unsprezece dintre sculpturile sale au fost găsite mai degrabă din alamă decât bronz.

191
2 minute de lectură

Sculptorul român Ioan Bolborea a fost acuzat de fraudă în valoare de 3,7 milioane de euro, după ce au fost descoperite că unsprezece dintre sculpturile sale erau mai degrabă din alamă decât bronz, a spus poliția din București. Lucrarea a fost finanțată de Primăria Municipiului București. 

Cazul a provocat reacții violente pe rețelele de socializare, unde fostul ministru al Justiției l-a numit pe sculptorul Ioan Bolborea „șarlatan”, în timp ce alții nu au fost de acord cu privire la problema sumelor alocate.

Ocazia este statuia goală a împăratului Traian cu un lup în mâini, care a devenit subiectul unor ridicoluri ridicate după instalarea sa în 2012. Vandalii au rupt coada lupului în 2017, iar sculptura merge la restaurare. În timpul lucrărilor lor, experții au descoperit că materialul folosit era alamă, nu bronz.

“Alama oferă o patină mai bună, iar prețurile sunt aceleași.” Uneori alama este mai scumpă decât bronzul “, a spus Bolborea în apărarea sa. El consideră că aceasta este o răzbunare pentru încheierea proiectului pentru un monument dedicat aderării Transilvaniei. .

Bolborea, în vârstă de 65 de ani, a realizat numeroase sculpturi pentru municipiul București și au fost amplasate în locații cheie din capitală. Cel mai faimos dintre ele este grupul sculptural monumental „Căruța de clovni”, format din 16 figuri care reprezintă personaje din literatură. Bolborea a fost acuzat

În Balcani, controversele privind noile proiecte de sculptură nu sunt neobișnuite. Așa a fost cazul cu reconstrucția spectaculoasă a centrului Skopje, unde au fost plasate 136 de statui. Proiectul a costat aproape 700 de milioane de dolari și o anchetă a arătat că unii dintre artiștii interpreți erau apropiați de cercurile politice.

În Bulgaria, statuia regelui Samuel a fost puternic criticată pentru decizia neobișnuită de a face ochii figurii să strălucească noaptea. În 2018, ochii statuii s-au stins, iar autorul a spus că va fi nevoie de 3.000 BGN pentru a înlocui diodele și lucrările de inginerie. Municipalitatea din Sofia a refuzat să mențină diodele, deoarece acest lucru nu a fost prevăzut în proiect.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele