Gafele lui Trump: prompterul este de vină

122
3 minute de lectură

Preşedintele american Donald Trump a pus pe seama unor probleme cu teleprompterul gafa din discursul său de pe 4 iulie, în care a afirmat că armata continentală “a cucerit aerporturile” în timpul războiului de independenţă, cu peste un secol înainte de zorii aviaţiei, dar remarcile sale au inspirat o explozie de ironii pe social media, relatează sâmbătă dpa.


“Bătălia pentru bagaje (1776). Multe vieţi au fost pierdute. Şi bagaje”, a postat pe Twitter un utilizator cu numele @King_Of_Shade, alături de o imagine cu George Washington traversând Delaware… într-un aeroport.

“Armata continentală a obţinut o victorie amară la Valley Forge, a găsit gloria traversând apele Delaware şi a obţinut victoria de la Cornwallis la Yorktown”, a spus Trump în discursul său, referindu-se la predarea generalului britanic Charles Cornwallis în urma bătăliei de la Yorktown. Armata noastră “a distrus fortificaţiile, a cucerit aeroporturile, a făcut tot ce trebuia să facă”, a mai spus el.

Fraţii Wright nu au reuşit primul lor zbor încununat de succes până în 1903, notează dpa.

Aceasta nu a fost însă singura confuzie de ordin istoric din discursul lui Trump. Ascultători perspicace au mai remarcat şi că lupta de Fort McHenry s-a purtat în 1812, nu în timpul revoluţiei americane, care avusese loc cu câteva decenii mai devreme.

Vineri, Trump a pus greşelile pe teama unor probleme cu teleprompterul şi dificultăţilor provocate de ploaie.

“Teleprompterul nu a mai funcţionat şi de fapt era greu oricum să te uiţi la el pentru că ploaia era foarte puternică; dar în pofida ploii a fost o seară fantastică”, le-a spus Trump reporterilor după aceea, potrivit revistei Time.

Trump are o relaţie problematică cu teleprompterele. Deşi acum le foloseşte în mod curent, el obişnuia să-l ridiculizeze pe preşedintele Barack Obama pentru că se baza atât de mult pe ele. El îl numea pe Obama “tipul cu teleprompterul” şi spunea că alegătorii nu-şi doresc un preşedinte cu scenariul scris.

Nu este pentru prima dată când Trump dă greş cu referinţele istorice. El s-a referit la Frederick Douglass în timpul unei luni dedicate istoriei populaţiei de culoare din 2017 ca şi cum ar fi fost încă în viaţă, deşi el murise în 1895.

Într-o altă ocazie, el a spus că preşedintele Andrew Jackson era supărat “din cauza a ceea ce se întâmpla” cu Războiul Civil, deşi el a murit cu 16 ani înainte de începerea războiului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele