Guvernul a respins amendamentele care modificau ținta deficitului bugetar

33
2 minute de lectură
Foto: Agerpres

Guvernul a respins, joi, amendamentele propuse de grupurile parlamentare pe modificarea țintei de deficit bugetar, a anunțat purtătorul de cuvânt Ionel Dancă. În schimb, a fost crescut plafonul bugetului alocat unităților administrativ teritoriale.

„Pentru proiectul de lege privind plafoanele bugetare au fost de asemenea depuse amendamente din partea grupurilor parlamentare USR, ALDE și PNL. Amendamente referitoare la deficitul bugetar pentru anul 2020, în sensul stabilirii țintei de deficit bugetar la 3% pentru anul 2020, nu a fost fundamentat și s-a propus respingerea acestui amendament. De asemenea propunerea de creștere a deficitului bugetar la 3,95% pentru anul 2020 nu corespunde cu viziunea actualului Guvern, care intenționează să ia măsuri pentru consolidarea fiscală și bugetară, în anul 2020, în sensul ajustării deficitului bugetar de la 4,4% estimat pentru finalul acestui an la 3,6%. Și că urmare a fost respins și acest amendament”, a declarat Ionel Dancă, la finalul ședinței de Guvern.

Au fost adoptate, însă, două amendamente ale grupului parlamentar PNL, unul care avea în vedere corectarea unei erori materiale și altul pentru creșterea plafonului pentru UAT-uri.

„De asemenea, modificarea bugetului alocat unităţilor administrativ teritoriale, în sensul creşterii acestui plafon de la 78,33 miliarde lei la 78,79 miliarde lei, aceasta fiind consecinţa creştereii nevoii de finanţare pentru unităţile administrativ teritoriale, în urma schimbării formulei de alocate a veniturilor din impozitul pe venit la nivelul autorităţilor locale”, a mai spus Dancă.

Mai departe, săptămâna viitoare, bugetul pentru 2020 va fi prezentat în Parlament. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a spus că bugetul este construit pe un deficit de 3,5% din PIB.

Camera Deputaților și Senatul s-a reunit, joi, în plen de reunit, în trei ședințe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea: modificarea Legilor Justiției, abrogarea OUG 51 privind transportul județean care bloca decontarea transportului pentru elevi și legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele