Guvernul simplifică procedura de acordare a șomajului tehnic

507
3 minute de lectură

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, vineri dimineața, că potrivit OUG adoptate joi seara de guvern, se simplifică procedura de acordare a șomajului tehnic.

Companiile, mari sau mici,  a căror activitate este afectată de epidemia cu noul coronavirus, și care au fost nevoite să își înceteze activitatea trebuie să depună listele cu angajați la AJOFM până la sfârșitul acestei luni.

„Pe baza unei cereri, însoțită de o declarație simplă, la care se atașează lista angajaților pentru care s-a dispus deja măsura întreruperii temporare a activității, în sensul de intrare în șomaj tehnic se pot depune documentele la Agențiile Județene de Ocupare a Forței de muncă, astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri”, a explicat ministrul.

Plata se face în maxim 15 zile față de 30, cât era până acum.  La începutul lunii aprilie angajatorii trebuie să aibă depuse lista pentru perioada 16-31 martie.

Angajatorii nu dau banii de la ei, îi primesc de la AJOFM și au obligația să-i vireze către angajați în termen de 3 zile. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru luna aprilie.

De asemenea, prevederile se aplică doar celor care au trimis angajații în șomaj din momentul declarării stării de urgență, nu înainte.

Șomajul tehnic înseamnă că se acordă 75% din salariul mediu brut pe țară.

Pentru ceilalți angajatori, PFA și îndreprinderi individuale, se aplică aceeași procedură, doar că listele se depun la Agențiile de Plăți și Inspecție Socială.

Pentru persoanele fizice, pentru PFA, procedura pe care Executivul a adoptat-o aseara, prevede ca, pe baza aceleiași proceduri și anume o declarație pe propria răspundere, să se depună solicitări la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție socială, urmând ca, pe măsură ce aceste documente se primesc, să se efctueze plățile în cuantum de 75% din slariul brut pe țară pentru fiecare solicitare adresată”, a spus Violeta Alexandru.

Plata sportivilor

Fiecare club sportiv care are dificultăți cu sportivii angajați cu carte de muncă depune la AJPIS, un tabel cu informații despre aceștia.

OUG mai clarifică și situația unei persoane care are mai multe contracte, toate suspendate. Ea poate opta pentru oferta cea mai avantajoasă.  Dacă are un singur contract nesuspendat, nu beneficiază de aceste facilități.

Ajutorul de deces se acordă prin cerere online.

Violeta Alexandru a declarat că nu se fac acum verificări, ci ulterior și a făcut apel la buna credință a fiecăruia.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele