Emisiile de CO2 reprezintă un factor major al încălzirii globale și reprezintă aproximativ 80% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE. Ele sunt influențate de factori cum ar fi condițiile climatice, creșterea economică, mărimea populației, transportul și activitățile industriale.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că importurile și exporturile de produse energetice au un impact asupra emisiilor de CO2 în UE, respectiv în țările în care sunt arși combustibili fosili: de exemplu, dacă se importă cărbune utilizat apoi în producerea de energie, acest lucru duce la o creștere a emisiilor în țara importatoare, în timp ce dacă se importă direct energie electrică acest fapt nu are efect direct asupra emisiilor din țara importatoare, acestea fiind însă raportate în țara exportatoare unde este produsă.
Conform estimărilor Eurostat, emisiile de CO2 au scăzut în 2018 în majoritatea statelor membre ale UE, cu cea mai mare reducere înregistrându-se în Portugalia (-9,0%), urmată de Bulgaria (-8,1%), Irlanda (-6,8%), Germania (-5,4%), Țările de Jos (-4,6%) și Croația (-4,3%). Creșteri au fost înregistrate în opt state membre: Letonia (+ 8,5%), față de Malta (+ 6,7%), Estonia (+ 4,5%), Luxemburg (+ 3,7%), Polonia (+ 1,9%) și Lituania (+ 0,6%). În România, emisiile de CO2 au scăzut în 2018, față de 2017 cu 0,3%.