În numele camaradului mort. Chipurile războiului din Afganistan, la Cartierul General NATO

416
5 minute de lectură
NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana visiting the exhibition

Un eveniment de mare greutate, reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO, care a avut loc la Bruxelles, a fost deschis de un jurnalist român.

Ilie Pintea, jurnalist al radioului public, corespondent pentru Valea Jiului, a fost invitat la Bruxelles cu deja celebra sa expoziție de fotografie cu imagini surprinse în perioada în care a fost reporter de război în Afganistan.

Expoziţia intitulată „Chipuri ale războiului”, cuprinde 27 de fotografii realizate de Ilie Pintea între anii 2013 şi 2017 în teatrul de operaţii din Afganistan şi îi este dedicată sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, ucis de explozia unei maşini-capcană în 2017, la Kandahar.

„M-am întors de la Bruxelles cu o groază de emoții și cu astea două fotografii: una spune de unde am plecat, alta e despre unde sunt. Între ele sunt câțiva ani de muncă și un concept care i se datorează în cea mai mare măsură lui Mădălin – cinste și onoare memoriei lui!


Finalul ăsta de drum pentru expoziția mea, care a ajuns de la Kandahar la NATO HQ, via Los Angeles, ICR și Divizia 2 Infanterie Getica, a fost nu doar o avalanșă de emoții, ci și o lecție despre ce înseamnă, până la urmă, oamenii providențiali. Nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat fără cei care m-au trimis în Afganistan, fără camaraderia militarilor de acolo, fără eforturile uriașe ale celor de la Delegația Permanentă a României la NATO și fără Gilda Lazăr, care nu e doar cea care susține Bursele pentru jurnaliști, ci și omul care a crezut poate mai mult decât mine în acest proiect. Tuturor, recunoștința mea sinceră!

Toată povestea asta a fost pentru mine și o lecție despre puterea unui vis în care crezi cu adevărat – mai am câteva pe lângă ăsta”, a declarat Ilie Pintea, sâmbătă, la întoarcerea în țară.

La vernisaj au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, dar și miniștri din țările aliate.

„Aceste fotografii ne amintesc de militarii care se află în spatele misiunilor și operațiilor desfășurate de către NATO, nu numai militarii români, ci și militarii aliați și parteneri, unii dintre aceștia mergând până la sacrificiul suprem.

Aceasta inițiativă este una deosebită. Prezentarea expoziției la sediul NATO, după Kandahar, Los Angeles și București, este o adevărată realizare.

Am subliniat importanța pe care Armata României a acordat-o asigurării, cu maximă transparență, unui flux constant de informații către opinia publică cu privire la activitățile militarilor dislocați în teatrele de operații.

Vreau să subliniez, totodată, colaborarea excelentă pe care Armata României o are cu postul public de radio din România, care a asigurat, pentru perioade lungi, prezența unor corespondenți de presă de înaltă valoare profesională, atât în Afganistan, cât și în Irak”, a declarat Nicolae Ciucă.  

Autorul fotografiilor a amintit și în discursul ținut la deschiderea expoziției de misiunea pe care o are organizația nord-atlantică.

„Toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care și țara noastră are partea ei de jertfă și de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, și acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia și căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operații, fie ei români sau din țările aliate. 

Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziție ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecție de documente, ci este despre oameni, care luptă și mor împreună, cu aceeași misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că we are NATO, și cred că fotografiile mele ilustrează acest concept și realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă și învață să se înțeleagă”, a spus Ilie Pintea.

Pagina oficială a NATO dedică acestui eveniment un spațiu amplu.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele