Home Actualitate Ungurii pun cruce gazelor românești și se orientează spre alt partener

Ungurii pun cruce gazelor românești și se orientează spre alt partener

0
Ungurii pun cruce gazelor românești și se orientează spre alt partener
3 minute de lectură

După ce au făcut presiuni, inclusiv prin lobby-istii din Statele Unite, asupra României, să urgenteze exploatarea gazelor din Marea Neagră, oficialii guvernului de la Budapesta anunță că au găsit o sursă mult mai convenabilă.

În Ungaria ar putea sosi anual o cantitate de un-două miliarde de metri cub de gaz din Azerbaidjan începând cu anul 2023, a anunţat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, potrivit agenției de presă MTI.  

La comitetul mixt interguvernamental Ungaria-Azerbaidjan, Péter Szijjártó a declarat că odată cu sosirea gazului azer, securitatea aprovizionării va creşte semnificativ, din moment ce energia va sosi din mai multe surse.

Achiziţiile de gaz din Azerbaidjan au fost posibile prin finalizarea coridorului de sud al gazelor naturale, respectiv şi datorită faptului că în Azerbaidjan creşte constant producţia de gaze, care va depăşi, în curând, 45 de miliarde de metri cub, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Azerbaidjanul acordă o importanţă deosebită creşterii capacităţilor de transport, totodată ţara creşte în mod constant exploatările, care vor depăşi 45 de miliarde de metri cub pe an, a spus ministrul.

Ministrul a subliniat existenţa acordului dintre Mol şi Chevron SUA, în urma căruia compania petrolieră maghiară a dobândit o cotă de 9,5% în cel mai mare câmp petrolier offshore din Azerbaidjan; mai mult decât atât, prin această tranzacţie, Mol a dobândit şi o
participaţie de aproape 9% asupra uneia dintre cele mai mari conducte petroliere din Caucaz.

Aceasta este cea mai mare investiţie maghiară în regiunea Caucaz, din toate timpurile, a spus ministrul, potrivit căruia prin acest pas, cooperarea economică dintre cele două ţări a trecut la o nouă dimensiune.

Péter Szijjártó a relatat că din punctul de vedere al Ungariei, cealaltă zonă importantă a economiei din Azerbaidjan este aceea a băuturilor energizante, unde Hell deţine o cotă de 60%.

Ministrul ungar de externe a mai raportat că una dintre cele mai mari plantaţii de seră din Azerbaidjan, care acoperă aproximativ 20 de hectare, este construită tot de o companie
maghiară, cu finanţare din partea Eximbank.

Szijjártó a mai spus că în construirea relaţiilor pe termen lung dintre cele două ţări, un rol important îl are şi faptul că la universităţile maghiare sunt acordate, în fiecare an, 200 de burse pentru studenţi azeri. Ocazia de a studia în Ungaria este foarte atractivă în Azerbaidjan, anul acesta şi-au manifestat interesul aproape 600 de tineri.

Sahil Babayev, ministrul azer al muncii şi al serviciilor sociale, a declarat că Azerbaidjan şi Ungaria sunt parteneri strategici, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic. Politicianul azer a lăudat programul de burse al Ungariei şi a relatat că, până acum, aproape o mie de studenţi au beneficiat de acesta.

Ministrul azer a vorbit şi despre faptul că a fost deschisă o nouă oportunitate pentru Wizzair, în aşa fel încât compania maghiară să conecteze nu doar capitalele celor două ţări, ci avioanele comapniei să poată ateriza şi pe alte aeroporturi internaţionale din Azerbaidjan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here