Incertitudini cu privire la modul cum va fi verificată autenticitatea diplomelor eliberate de Academia de Informații

20
3 minute de lectură

Studenții menționează că sunt îngrijorați de OUG prin care cursanții de la Academia de Informații sunt exceptați de la înregistrarea în Registrul Matricol Unic și solicită limitarea prevederilor doar în privința celor încadrați în programele de studii militare.

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se arată îngrijorată de Ordonanța de urgență a guvernului ce completează art. 201 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, care prevede excluderea obligativității înregistrării studenţilor Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR). ANOSR constată lipsa de motivare a caracterului urgent al ordonanței de guvern și trage un semnal de alarmă cu privire la posibilele repercusiuni ale acestor măsuri”, spun reprezentanții Alianței.

Studenții atrag atenția că este îngrijorător faptul că OUG limitează controlul diplomelor emise de ANIMV, ceea ce ar duce la lipsă de transparență cu privire la studenții din cadrul programelor de studii civile, dar și incertitudine față de drepturile și obligațiile acestora, față de modul în care se vor emite actele de studii pentru absolvenții ANIMV și cum pot fi acestea supuse verificării autenticității.

„O astfel de măsură nu este necesară pentru studenții din cadrul programelor civile, aplicarea acesteia determinând lipsă de transparență față de MEC, instituție ce va fi lipsită de orice control asupra diplomelor emise de ANIMV. Datele din RMUR sunt confidențiale, iar codul matricol individual asigură securitatea datelor personale, nefiind posibilă identificarea studenților care se află în spatele acestora”, mai precizează sursa citată.

Adoptarea ordonanței în lipsa unor măsuri adiționale aduce nesiguranță cu privire la drepturile și obligațiile studenților și cursanților din cadrul programelor civile, precum dreptul de a beneficia de granturi doctorale, dreptul la facilităţi de transport intern feroviar şi cu metroul, dreptul la asistență medicală gratuită, dar și la modul în care anii de studiu pot fi incluși la stabilirea vechimii în muncă.

Din moment ce datele absolvenților ANIMV nu pot fi accesate de Ministerul Educației, la fel de incert este și modul în care se vor emite în continuare actele de studii, mai atrag atenția studenții.

„În lipsa clarificărilor, rămâne sub semnul întrebării de către cine vor fi avizate și eliberate actele de studii și cum poate fi verificată autenticitatea acestora. Astfel, solicităm Guvernului României să limiteze prevederile OUG doar asupra studenților din cadrul programelor de studii profesionale militare ai ANIMV și să adopte măsuri adiționale pentru a armoniza prevederile ordonanței cu legislația în vigoare pentru studenții din cadrul programelor de studii civile”, mai arată comunicatul de presă.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele