India a lansat cu succes o misiune către suprafața Lunii

49
4 minute de lectură

India a lansat cu succes o misiune fără echipaj către Lună, la o săptămână după ce o problemă tehnică a dus la anularea lansării programate inițial, relatează The Guardian.

Mii de oameni s-au adunat luni pentru a asista la lansarea rachetei GSLV Mk-III, la centrul spațial Satish Dhawan, din Sriharikota, la nord de Chennai.

Lunea trecută, misiunea a fost anulată cu 56 de minute înainte de momentul lansării. Organizația pentru Cercetare Spațială din India (ISRO) a motivat decizia printr-o „problemă tehnică“. Ulterior, ISRO a anunțat că misiunea numită Chandrayaan-2 este „mai puternică decât oricând“ și este pregătită „să ducă spre Lună un miliard de vise“, la 22 iulie, data reprogramată pentru lansare.

Chandrayaan-2 se dorește a fi prima misiune ce reușește o aselenizare în regiunea polului sudic al satelitului natural al Pământului, de unde va colecta informații cruciale despre compoziția Lunii. Ar fi prima aselenizare pentru India, performanță realizată până-n prezent doar de către Rusia, Statele Unite și China.

Misiunea în valoare de 141 de milioane de dolari este „o demonstrație a rafinamentului tot mai mare și al forței spațiale a Indiei“, a comentat Rajeswari Pillai Rajagopalan, șeful politicii nucleare și spațiale din cadrul thinktank-ului Fundația pentru Cercetare Observer, din Delhi.

India a lansat prima sondă lunară în 2008 și a plasat un modul pe orbita planetei Marte în 2014.

În martie, premierul indian, Narendra Modi, a anunțat că țara sa a reușit să-și doboare un satelit cu o rachetă. Deși celebrată ca o reușită, misiunea a fost criticată de NASA pentru crearea de sute de deșeuri pe orbită, deșeuri ce pot fi periculoase pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Misiunea Chandrayaan-2 a fost lansată la scurt timp după aniversarea a 50 de ani de la misiunea Apollo 11, când Neil Armstrong a devenit primul om care a pus pasul pe Lună. Totodată, misiunea are loc în contextul în care mai multe state și industrii private și-au manifestat interesul pentru revenirea pe satelitul natural.

În ianuarie, China a manevrat modulul Chang’e 4 pe partea nevăzută a Lunii, neexplorată până la misiunea chineză, iar, în aprilie, nava israeliană Beresheet s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni la motor. Misiunea israeliană a fost prima misiune cu finanțare privată ce a vizat satelitul natural. Donald Trump a anunțat că vrea să retrimită astronauți pe Lună în 2024.

Chandrayaan-2, care înseamnă „navă lunară“, este cea mai ambițioasă misiune spațială a Indiei de până-n prezent. Chandrayaan-1 a contribuit la confirmarea prezenței apei pe satelitul natural, însă a făcut-o fără să aterizeze pe suprafața Lunii.

Președintele ISRO, Kailasavadivoo Sivan, a spus că aselenizarea va presupune „15 minute extrem de intense“.

În spatele misiunii Chandrayaan-2 se află două femei. Șeful de proiect, inginerul electronist Muthayya Vanitha, a fost pusă de revista de știință Nature pe lista celor cinci oameni de știință de urmărit în 2019. De asemenea, modulul este navigat de Ritu Karidhal, care a avut o contribuție majoră și în cadrul misiunii din 2014 către orbita lui Marte.

Ansamblul lunar de patru tone este alcătuit dintr-un modul orbital, un modul de aselenizare și un rover ce se va activa undeva la începutul lunii septembrie. Numit Pragyan (înțelepciune), roverul va traversa timp de două săptămâni suprafața satelitului. Vehiculul cu șase roți va colecta informații despre compoziția minerală și chimică a Lunii. Totodată, vehiculul va încerca să detecteze prezența apei.

Pe de altă parte, India a anunțat că intenționează să trimită trei astronauți în spațiu până-n 2022.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele