Iohannis îl reevaluează pe Ponta și vrea o discuție cu Barna după turul II

54
6 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat de ce în urmă cu patru ani vorbea despre aroganța lui Victor Ponta și acum refuză o dezbatere cu Viorica Dăncilă, că fostul lider PSD era un politician rezonabil în comparație cu actualul lider social democrat. Totodată, Iohannis a spus că, după turul doi al alegerilor prezidenţiale, vrea să aibă o discuţie cu preşedintele USR, Dan Barna, dar și cu alți lideri politici, relatează Mediafax.

„Diferența este destul de mare. L-am acuzat atunci pe Victor Ponta de comportament antidemocratic și pot să spun că, în comparație cu Dăncilă, Ponta a fost un politician rezonabil. Greu de comparat. Sigur, stilurile lor sunt foarte diferite. Atunci la ce m-am referit a fost la aroganță — el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu pretenții nenegociabile: facem 4 dezbateri, zilele și despre ce se discută. Am acceptat, totuși, două dezbateri care drept să vă spun pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. Lucrurile sunt diferite, PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și eu nu m-am schimbat mult în rău, ci în bine“, a declarat Klaus Iohannis în conferința de presă desfășurată miercuri la sediul central al PNL.

„Nu am avut această discuţie (cu Dan Barna – n.r.) fiindcă acum mă concentrez pe turul II. Voi avea negreşit o astfel de discuţie după alegeri, vom avea astfel de discuţii şi ne vom pregăti pentru următorul pas, care este, în funcţie de evoluţia politică, alegeri locale sau alegeri parlamentare anticipate“, a spus Iohannis.

Președintele a mai spus că vrea să știe „cine este pregătit să îşi asume rezolvarea problemelor“.

„Ghinion“, o vorbă glumeață

Totodată, Iohannis a declarat, la 5 ani de la momentul în care a dat un răspuns nefericit cu privire la șansa sa de a avea mai multe case, comparativ cu alți profesori, spunând „Ghinion!“, că nu a vrut să jignească pe nimeni, iar între timp expresia este folosită într-o notă glumeață.

„Acea declarație a fost interpretată, dar între timp costat că este o sintagmă folosită într-o notă glumeață. Nu a fost intenția mea, sper că nu s-a simțit nimeni jignit“, a spus liderul de la Cotroceni.

Întrebat cu privire la casele pe care le are în proprietate și la care face referire și contracandidata sa, Iohannis a completat: „Nu este nicio vulnnerabilitate. Doamna Dăncilă este prost informată. Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal, nu sunt șase, sunt cinci case între timp, fiindcă una a fost eliminată. Acea problemă a apărut când am apărut în politică, a fost creată de PSD. Câtă inventivitate la PSD, dacă din 2000 tot cu asta au ieșit. Sunt un om cinstit, le-am cumpărut legal și cinstit, iar acele chestiuni care s-au dezbătut în justiție sunt chestiuni de procese civile. Spunea doamna Dăncilă că sunt chestiuni de penal, eu nu am avut niciodată chestiuni penale. Nu am nimic de ascuns“.

Pot și fără copiuță

Întrebat dacă are cască și dacă-i suflă cineva întrebările, Iohannis i-a întrebat, la rândul său, pe jurnaliștii prezenți dacă-l „bănuiesc câteodată că fără copiuță nu merge“.

„Mă bănuiți câteodată că fără copiuță nu merge? Nu, nu cred că mă bănuiți de așa ceva. Doamne ferește“, le-a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului le-a demonstrat jurnaliștilor că nu are căști în urechi și a făcut un gest dorind să indice că toate răspunsurile sale sunt ale sale, nu ale consilierilor.

N-aș întreba-o nimic pe Viorica Dăncilă

Iohannis a mai spus că, dacă ar fi în aceeași încăpere cu Viorica Dăncilă, nu i-ar adresa nicio întrebare, iar dacă ar fi în fața electoratului social-democrat l-ar îndemna să voteze Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale.

„Vi se pare arogant dacă v-aș spune că nu aș întreba-o nimic?“, a răspuns Klaus Iohannis. El a fost întrebat de un jurnalist ce întrebare i-ar adresa Vioricăi Dăncilă dacă s-ar afla în aceeași încăpere.

Jurnalistul l-a mai întrebat pe șeful statului ce le-ar spune alegătorilor social-democrați, dacă s-ar afla în fața acestora.

„Dragă electorat pesedist, e bine așa? Nu! Atunci alege Klaus Iohannis“, a răspuns zâmbind Iohannis.

Trei vacanțe în cinci ani

Președintele a ținut să precizeze că, în ultimii cinci ani, a fost plecat în trei vacanțe, dar chiar și atunci a lucrat, fiindcă „munca președintelui nu o poate face nimeni“. „Din păcate, în ultimii doi ani, nu am mai avut vacanțe, fiindcă am scăpat țara de pesediști“, a mai spus el.

„Am fost plecat în total în cinci ani în trei vacanțe. Chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Președintele nu are dreptul la concediu, pentru că munca președintelui nu o poate face nimeni. Chiar când am plecat, mi-am luat mapa, pixul și am lucrat pe documente, pe telefon. Din pacate, în ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe, fiindcă am scăpat țara de pesediști“, a spus el.

Iohannis a fost constant criticat de liderii social-democrați, în spațiul public, pentru că ar fi plecat mai mult în vacanțe.

„Săptămânile de lucru arată diferit. De regulă, începe luni și se termină vineri sau sâmbătă. Fiecare zi începe dimineață și se încheie la 6, dar poate să se încheie și la 12 noaptea. În chestiunea vacanțelor, sper că românii au văzut cum merg câte o zi la munte, unde am avut ocazia să discut cu românii“, a mai spus președintele. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele