

Președintele Klaus Iohannis participă, marți, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde se alege noua conducere a instituției. Președintele a vorbit despre funcționarea CSM, aflat în ultimul an sub conducerea controversatei Lia Savonea. El a spus că funcționarea Consiliului „a ridicat uneori semne de întrebare”.
„Privind retrospectiv, anul 2019 va rămâne în memoria colectivă ca fiind anul în care cetățenii au protejat, prin votul lor în cadrul referendumului din 26 mai, independența Justiției și buna sa funcționare în fața unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar. Deși 2019 a început în aceeași notă tensionată, cu un sistem judiciar aflat în defensivă, confruntat cu ample modificări legislative și cu iminența intrării în vigoare a unei legislații penale extrem de contestată, rezultatul referendumului din luna mai a obligat decidenții politici să-și reconsidere acțiunile”, a declarat Klaus Iohannis la începutul ședinței CSM.
El a mai spus că nu a ezitat să acționeze ori de câte ori s-a încercat destabilizarea sistemului de Justiție.
„Am utilizat toate mijloacele constituționale pentru a înlătura prevederile controversate ale legilor Justiției, apelând inclusiv la expertiza Comisiei de la Veneția. Am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive”, a mai spus șeful statului.
„Unele dintre deciziile CSM au părut contradictorii”
Iohannis a spus că este necesar un echilibru în interiorul CSM fiindcă rolul acestei instituții este esențial.
„În acest an, atât în percepția publică, cât și în corpul magistraților unele dintre deciziile CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM Funcționarea CSM a ridicat uneori semne de întrebare. Sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o comunicare responsabilă. O relație tensionată în CSM aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar. Suntem parte a marii familii europene. Justiția și implicit CSM trebuie să țină pasul cu această realitate. Am încredere că CSM va găsi modalitatea de conectare la societate și va acționa pentru a realiza o justiție independentă”, a transmis Iohannis
Președintele a mai făcut apel pentru susținerea recomandărilor Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO.
„ Fac un apel să susțineți în mod efectiv implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO, în scopul alinierii legislației actuale la standardele europene. Fac o precizare aici, pentru că am văzut interpretările date declarațiilor mele referitoare la caracterul acestor recomandări și opinii. Vreau să fie foarte clar ceea ce am vrut să spun. Recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atât timp cât nu sunt transpuse în legislația internă”, a transmis Iohannis.