Iohannis: Liderii europeni au fost de acord să introducem o referire la R. Moldova

114
4 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după Summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, că a discutat cu liderii europeni despre “chestiuni vitale” ale UE, inclusiv Agenda Strategică a Uniunii, care reflectă “pe deplin” cele 10 angajamente de la Summit-ul informal de la Sibiu.

“Ieri și astăzi am discutat o serie de chestiuni vitale pentru viitorul Uniunii Europene. Aș vrea să menționez doar câteva dintre ele și să mă refer, de asemenea, la activitatea Președinției române a Consiliului UE în ultimele șase luni. În primul rând, agenda strategică adoptată reflectă pe deplin cele 10 angajamente pe care le-am adoptat la Summit-ul de la Sibiu intitulate «Spiritul de la Sibiu», așa le numesc eu. Acum obiectivul central este să rămânem uniți, hotărâți și eficienți în eforturile noastre de a pune în aplicare această agendă și de a obține rezultate pentru toți. România este pe deplin angajată în această privință”, a declarat președintele Klaus Iohanni vineri după Summitul Consiliului European de la Bruxelles, care s-a desfășurat joi și vineri.

Citiți și: SUA reiau finanțarea Republicii Moldova. Detaliile făcute publice de ministrul de Externe

Șeful statului a menționat obiectivele Uniunii privind apărarea drepturilor cetățenilor și a făcut referire inclusiv la proiecte legislative privind Uniunea Bancară, adoptate formal de Consiliu pe timpul președinției române la Consiliul UE.

“Vreau să salut în mod special faptul că principalele priorități și linii de acțiune identificate în agenda strategică reflectă viziunea noastră comună despre viitorul Uniunii. Acesta este un semn clar de unitate și coeziune. Protejarea cetățenilor noștri, protejarea intereselor și libertăților fundamentale trebuie să fie de importanță centrală în acțiunile noastre viitoare, mai ales că ne confruntăm cu tot mai multe provocări și în interiorul și în afara granițelor noastre. Recent, Consiliul a adoptat formal o serie de proiecte legislative care au fost finalizate în timpul Președinției României legată de Uniunea Bancară, îmbunătățirea drepturilor sociale și legată de ocuparea forței de muncă, aprofundarea forței unice, decarbonizarea mijloacelor de transport și întărirea Europei digitale. Asta înseamnă de fapt Europa, în cel mai bun sens. Aș vrea de aceea să le mulțumesc statelor membre și instituților europene pentru susținere și abordarea constructivă care a permis președinției române să încheie un număr semnificativ de inițiative legislative”, a mai spus Iohannis.

Președintele a adăugat că au fost purtate discuții despre viitorul Cadru Financiar Multianual, iar Președinția a făcut eforturi consistente și progresul obținut este recunoscut în cadrul concluziilor Consililului European.

Citiți și: ALERTĂ Maia Sandu: Ambasada Republicii Moldova nu va fi mutată la Ierusalim

”În al doilea rând, am discutat despre viitorul Cadru Financiar Multianual. Anul trecut în decembrie Consiliul European a cerut României să elaboreze un document revizuit pentru noua etapă a negocierilor. Președinția a muncit intens și sunt mulțumit că aceste eforturi consistente și progresul obținut sunt recunoscute în cadrul concluziilor Consiliului European. În al treilea rând, în ceea ce privește discuțiile referitoare la schimbările climatice, îmi exprim regretul că nu s-a putut ajunge la un consens pentru atingerea obiectivului de emisii zero de CO2 la orizontul anului 2050.”, a adăugat președintele Iohannis.

Iohannis a spus că sprijinul prin măsuri concrete acordat de UE pentru Republica Moldova “este foarte important”.

”Aș vrea să închei spunând că salut faptul că, la solicitarea mea, liderii europeni au fost de acord să introducem o referire la Republica Moldova în textul de concluzii. În opinia mea, acordul liderilor europeni pentru consolidarea sprijinului Uniunii față de Republica Moldova prin măsuri concrete este foarte important”, a conchis șeful statului.

Președintele Klaus Iohanis a participat, joi și vineri, la Summit-ul liderilor UE de la Bruxelles unde au fost puse în discuție inclusiv numirile pentru funcțiile de conducere ale principalelor instituții europene.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele