Iohannis promulgă Legea de abrogare a recursului compensatoriu

28
2 minute de lectură

Joi, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede abrogarea recursului compensatoriu, respinsă de Senat pe 11 iunie și adoptată de Camera Deputaților, decizional, pe 4 decembrie, informează Mediafax.

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și aă măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, precizează un amendament adoptat de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL și USR.

Proiectul de abrogare a Legii recursului compensatoriu a fost adoptat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Printre cei care s-au abținut se numără deputatul PSD Florin Iordache și deputatul UDMR Marton Arpad, cei care, împreună cu Eugen Nicolicea (care însă a votat pentru abrogare), au condus comisia specială prin care s-au făcut toate modificările din domeniul justiției care au stârnit controverse. S-au mai abținut de la vot deputații PSD Remus Borza și Nicolae Bacalbașa, precum și deputatul UDMR József-György Kulcsar-Terza. Nu s-a înregistrat niciun vot „împotrivă”.

Premierul Ludovic Orban a subliniat că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că, imediat după abrogare, nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Prin legea „recursului compensatoriu” au fost eliberați în total 14.402 deținuți în perioada 2017-2018, dintre care 11.851 au fost eliberaţi condiţionat de către judecători, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen, potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

De prevederile recursului compensatoriu vor beneficia în continuare toate persoanele condamnate până la intrarea în vigoare a abrogării.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele