Iohannis: românii din UK vor putea să-și exercite neîngrădit drepturile și după Brexit

7
3 minute de lectură
Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis le-a transmis românilor din Marea Britanie, vineri, că „vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite”, fiindcă acest obiectiv a fost urmărit în Acordul de retragere.

„În procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană am urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice. Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Iohannis consideră că „retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii”.

Președintele României a mai spus că regretă decizia Marii Britanii de a se retrage din UE după 47 de ani, dar voința cetățenilor britanici trebuie respectată.

„România își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori”, a argumentat acesta.

El a mai zis că România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, „astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state”.

Șeful statului susține că România rămâne un stat angajat în negocierea unui parteneriat între UE și Marea Britanie.

„În același timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să stabilim o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii”, a motivat el.

„Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, a conchis președintele.

Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Mai departe, va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele